Home / Новини и анализи / Защо жените имат притеснения относно методите за скрининг на HPV

Защо жените имат притеснения относно методите за скрининг на HPV

Наскоро проведено проучване разглежда нагласата и поведението на повече от 2000 жени относно скрининговия интервал и методите, които се използват за превенция на рак на шийката на матката.

Нагласи относно методите за скрининг сред лекари и пациенти

Според данните от проучването комбинацията от цитонамазка и HPV тест се приема по-добре сред гинеколозите, отколкото използването само на един от тях. Въпреки това, жените се доверяват повече на резултата от цитонамазката, отколкото на резултата от HPV тестa. Това се дължи на факта, че на пазара има огромно количество некачествени HPV тестове, чиито характеристики не са внимателно проверени и клинично валидирани при достатъчно висок брой жени.

Наблюдава се известна несигурност относно удължаването на скрининговия период от 3 на 5 години. Според проучването както жените, така и лекарите са загрижени, че този процес може да повлияе негативно върху здравето на пациентките.

Информираност относно HPV инфекциите

Анкетираните жени са демонстрирали относително ниска информираност относно ролята и спецификата на HPV инфекциите, която, съчетана с измамното доверие към цитонамазката като използван от десетилетия метод, допринася за скептичното им отношение към евентуални промени в скрининговите програми. Едва 48% от анкетираните знаят, че човешкият папиломавирус (HPV) причинява рак на шийката, а само 34% са нясно с HPV теста.

Тази липса на информираност има важни клинични последствия. Много малка част (15%) от жените знаят, че инфекцията може да персистира и да доведе до рак. Друга важна подробност е, че повечето HPV инфекции се преодоляват от имунната система, поради което е препоръчително да не се прекалява с излишни изследвания и инвазивни процедури.

Отговорна задача пред лекарите и медицинските работници е да повишат информираността сред пациентките си не само относно инфекциите с HPV, но и относно значимостта на употребата на утвърдени и сертифицирани HPV тестове, за да бъдат избегнати потенциално животозастрашаващи инциденти.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния