Home / Новини и анализи / За връзката между рака на шийката на матката и човешкия папиломен вирус

За връзката между рака на шийката на матката и човешкия папиломен вирус

Ракът на маточната шийка е вторият най-разпространен тип рак сред жените в световен мащаб. Според данни на Световната Здравна Организация всяка година, средно 530 000 жени по света са идентифицирани с рак на маточната шийка, като смъртните случай са около 300 000. През последните няколко десетилетия се предприемат решителни действия за намаляване на разпространението на заболяването чрез приложението на различни стратегии за скрининг и превенция.

През 2008 година на проф. Харалд цур Хаузен е присъдена Нобелова награда за установяването на причинно-следствената връзка между рака на шийката и човешкия папиломен вирус (HPV).

По последни данни съществуват над 200 генотипа на HPV, като около 30 от тях причиняват генитални проблеми и се предават чрез директен полов контакт. Така наречените „ниско рискови“ типове причиняват генитални брадавици. Съществуват и „високо рискови“ типове, които са пряко свързани със заболяването – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82. Тези високорискови типове са отговорни за 95 % от всички случаи на рак на маточната шийка.

Инфекцията с човешки папилома вирус е изключително широко разпространена, повече от половината сексуално активни мъже и жени се срещат поне веднъж в живота си с нея. За щастие, при повечето хора имунната система успява да преодолее или потисне инфекцията с HPV, преди да предизвика каквито и да е било проблеми. Само когато инфекцията персистира, тя може да доведе до клетъчни изменения.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния