Home / Новини и анализи / Традиционната цитонамазка скоро ще бъде заменена

Традиционната цитонамазка скоро ще бъде заменена

Цитонамазката се използва повече от 60 години в превенцията срещу рака на маточната шийка, но съвсем скоро може да бъде заменена от по-добра алтернатива“, споделя д-р Матю Андерсън, доцент по акушерство и гинекология в Медицинския Колеж Бейлър. Той и други изследователи прогнозират, че цитонамазката ще бъде заменена с ДНК тест, откриващ човешкия папиломен вирус (HPV), който е основната причина за рака на шийката.

HPV тестът като метод за откриване на предракови състояния

Според изследователите HPV тестът е по-чувствителен от цитонамазката за откриване на предракови състояния и дава по-голям брой категорични резултати. Рисковете, свързани с неправилното вземане на пробата и субективната интерпретация на цитонамазката, рефлектират върху относително ниската надеждност на метода. Положителният резултат и от двата теста подсказва, че е необходимо допълнително проследяване, но според д-р Андерсън HPV тестът е значително по-надежден.
Човешкият папиломен вирус е често срещан при подрастващи момичета и млади жени, като обикновено не предизвиква проблеми. Изследователите се опасяват, че ако ДНК тестът се прилага рутинно в тази възрастова група, това ще доведе до ненужни допълнителни тестове. За това HPV тестът не се препоръчва рутинно при жени под 30 години.

Профилактика на рака на маточната шийка – насоки

Според насоките на водещи медицински организации, жените между 21 и 65 години трябва да си правят цитонамазка на всеки 3 години, като в много страни се използва т. нар. комбиниран подход – HPV тест и цитонамазка на всеки 5 години за жени между 30 и 65 години.

Американското онкологично дружество прогнозира, че около 13 000 нови случая на рак на шийката ще бъдат открити в САЩ тази година, като близо 4100 вероятно ще бъдат с фатален край. Изключително високи проценти са отчетени в Тексас. В този район има голям брой имигранти, включително жени, чиито културни предразсъдъци възпрепятстват редовните гинекологични прегледи. Голяма част от тях нямат здравни осигуровки, а и районът е изключително обширен. Според данните от здравните клиники 1 на всеки 10 от тези жени никога не се е изследвала за рак на шийката. Самостоятелното вземане на проби за HPV тест – т.е. жената да си взема пробата сама и да я изпраща в лаборатория за изследване – би улеснило този процес.

Крайно време е да се въведе и самостоятелното вземане на проба за HPV тест. Макар и процесът да е бавен, е от изключително значение това да се случи,“ казва д-р Андерсън.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния