Home / Тест за HPV / Как да се изследвам / Какво означава резултатът

Какво означава резултатът

Ако сте се изследвали и е установено, че имате високорисков HPV, може би се питате какво означава това и какво следва от тук нататък. Изберете раздела, който отговаря на Вашата възраст, за да научите повече.

under30

Жени под 30 години

Какви са възможните резултати от цитонамазката?

Ако сте на възраст под 30 години, специалистите са на мнение, че единственият скрининг за рак на маточната шийка, от който имате нужда, е ежегодният Pap тест. Резултатите от това изследване могат да бъдат класифицирани в няколко категории:

Нормален. Няма нужда от допълнителни изследвания преди следващия годишен преглед.

Неясен, граничен или – съгласно медицинската терминология – “ASC-US” (атипични плоски клетки с неопределено значение). Най-общо, това означава, че клетките не изглеждат отчетливо изменени, но изглеждат и напълно нормални. HPV тестът може да определи дали е налице високорисков тип на вируса. Ако такова бъде установено, обикновено се налага извършването на колпоскопски преглед, при който шийката се изследва визуално за предракови клетки, които трябва да бъдат отстранени.

Абнормален. В този случай Вашият лекар ще ви направи колпоскопия, за да огледа и да установи дали са налице предракови клетки, които трябва да се отстранят. На този етап е възможно да се вземе биопсия – малко парченце тъкан за хистологичен анализ в лабораторията.

Какво означава, че резултатът от Pap теста Ви е неясен и HPV тестът показва, че имате високорисков тип на вируса?

На първо място, не забравяйте, че не сте сама. HPV се среща изключително често. Освен това, инфекцията с високорисков вирусен тип не означава, че непременно имате или ще се разболеете от рак на шийката. Данните сочат, че при жени с първоначална неясна цитонамазка и инфекция с HPV честотата на умерените до тежки цервикални увреждания (предракови) е едва 15-27 процента.

Следващата стъпка е Вашият лекар да Ви направи т.нар. „колпоскопия“, която позволява шийката да се прегледа под увеличение. Ако са налице видими изменения, е необходимо да се вземе и биопсия – малко парче тъкан се отстранява и се изследва допълнително. Слабите клетъчни промени обикновено се проследяват за някакъв период, тъй като повечето от тях отшумяват от само себе си – без да предизвикват проблеми – в рамките на една или две години. Ако бъдат установени умерени до тежки изменения (CIN 2 или 3, наричани също предракови), е необходимо отстраняване на тези клетки.

over30

Жени над 30 години

Най-важното, което трябва да запомните е, че HPV инфекциите са нещо обичайно и не бива да бъдат повод за притеснение! При повечето жени HPV инфекциите отминават от само себе си или се потискат от организма без да предизвикват проблеми, налагащи лечение. Само когато HPV инфекцията остане активна, настъпват клетъчни изменения.

  • Ако HPV тестът покаже, че имате високорисков тип на HPV вируса, но Вашата цитонамазка е нормална, според експертните препоръки двата теста трябва да се повторят след 12 месеца. Ако по това време HPV инфекцията все още е активна и/или ако Вашата цитонамазка е абнормална, е необходимо да се направи колпоскопия, за да се определи дали са налице „лоши клетки”. Ако изменените клетки бъдат установени навреме, преди да са се превърнали в ракови, лечението е много ефективно.
  • Ако HPV тестът покаже, че имате високорисков тип на HPV и Вашата цитонамазка е абнормална или неясна (“ASC-US“), експертите препоръчват директно да се направи колпоскопско изследване.

Забележете, че когато HPV тестът покаже, че нямате HPV, но цитонамазката Ви изглежда абнормална, е по-малко вероятно да имате заболяване на маточната шийка. За развитието на рак е необходимо наличието на високо рисков HPV тип. Въпреки това, за всеки случай, се препоръчва да си направите колпоскопско изследване на шийката. В случай, че нямате HPV, а Вашият Pap резултат е неясен (“ASC-US“), двата теста – HPV и Pap – трябва да бъдат повторени след една година.

Схемата по-долу дава по-подробна информация за различните възможни резултати и това какво те означават за Вас.

Какво означава резултатът от HPV теста при жени над 30 години

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния