Home / Тест за HPV / Как да се изследвам / Как да си направим тест за HPV

Как да си направим тест за HPV

Защо питаме

Защо възрастта Ви е от значение ? И защо трябва да попитаме?

Както обяснихме на тази уеб страница, препоръките за изследване на HPV се различават при жени над 30 и такива под 30-годишна възраст.
Въпреки че HPV инфекциите се срещат изключително често при жени под 30, те обикновено преминава от само себе си преди да са причинили проблеми. Поради това, рутинното изследване за HPV в тази възрастова група не присъства в медицинските препоръки.

Ракът на маточната шийка се среща най-често при жени над 30 години, тъй като на този етап HPV инфекциите обикновено са по-упорити. Ето защо, понастоящем се препоръчва жените на 30 или повече години редовно да се изследват за HPV тест, успоредно с цитонамазката.

Какво трябва да направите, за да сте сигурна, че Вашият лекар ще препоръча лабораторията да извърши HPV тест, ако Вашата цитонамазка е неясна?

Вече сте направили крачка напред по отношение на контрола върху Вашето здраве като сте посетили тази уеб страница и сте се информирали за HPV и за digene HPV теста.

Следващата стъпка е да действате!

Попитайте своя лекар дали е изискал(а) от лабораторията да Ви бъде направен HPV тест, ако Вашата цитонамазка е неясна (“ASC-US”). Повечето лекари го правят. Ако това не е така, помолете го (я) за това – за Вашето допълнително спокойствие и за да намалите до минимум необходимостта от ненужни допълнителни процедури.

Осигуровката Ви покрива ли HPV теста?

Попитайте Вашия лекар или осигурителната си компания дали HPV тестът е включен в списъка с услуги.

Можете ли да поискате HPV тест, дори цитонамазката Ви да е нормална?

В Европа (напр. медицинските препоръки в Германия) обикновено HPV изследването се препоръчва само за жени на 30 или повече години, като това е и препоръката на по-големите Европейски и международни научни дружества.

Въпреки това, можете да обсъдите своето желание с лекаря си.

И така, решили сте да предприемете всички възможни действия, за да сте сигурни, че няма да се разболеете от рак на маточната шийка.

Повечето лекари биха уважили Вашите желания по този въпрос. В случай, че не го направят, запомнете, че само Вие сте отговорна за собственото си здраве. Трябва да решите доколко е важно да разполагате с лекар, който да Ви подкрепя в това.

Ето няколко съвета, които гарантират, че ще получите HPV тест:

  • Въоръжете се с фактите относно рака на шийката, HPV и HPV теста. Внимателно прочетете информацията на тази уеб страница. Лекарските практики в наши дни са доста натоварени и вероятно ще бъдат по-възприемчиви към желанията Ви, ако видят, че сте си „прочели домашното”.
  • Обадете се в кабинета на лекаря си преди следващия преглед, за да разберете дали HPV тестът се предлага като част от рутинния скрининг за рак на маточната шийка, паралелно с Pap. Запомнете: Уверете се, че в кабинета са наясно, че желаете да си направите HPV тест независимо от резултата от Pap. Някои лекари назначават HPV теста само когато цитонамазката Ви е неясна (“ASC-US”).
  • Ако лекарят Ви каже, че кабинетът не назначава HPV изследване за всичките си пациентки на 30 или повече години, помолете да направят изключение за Вас
  • Ако лекарят Ви (или персоналът в кабинета) Ви отговори, че не счита рутинното изследване за HPV за необходимо, най-простият отговор е, че въпреки това желаете да си направите теста за „допълнителното Ви спокойствие“.
  • Проследете резултатите си. Продължавайте да настоявате, докато не получите отговор за резултатите от теста.

Трябва ли да попитате Вашия лекар за HPV теста?

Добре е да попитате лекаря си за HPV теста. Това е необходимо, тъй като някои специалисти все още не назначават HPV теста като част от рутинния скрининг за рак на маточната шийка или го назначават само, когато ги помолите изрично за това.

Защо е възможно Вашият лекар да не Ви назначи HPV тест и какво трябва да направите в този случай:

  • Не знае за съществуването на HPV тест за рутинен скрининг.
  • Счита, че Pap е достатъчно добър тест.
  • Опасява се, че резултатът от теста ще Ви обезпокои ненужно.
  • Страхува се, че няма да се появите за следващия си ежегоден преглед, ако HPV тестът покаже, че нямате нужда от ежегоден скрининг за рак на маточната шийка.
  • Вярва, че HPV изследването може да е причина за ненужни последващи процедури.

Някои от лекарите не са информирани, че съществува HPV тест, който може да се използва едновременно с цитонамазката за рутинен скрининг на жени на 30 или повече години. Някои все още вярват, че HPV тестът трябва да се назначава само на жени, чиито резултати от Pap теста са неясни (наречени още “ASC-US” Pap). Други просто не са наясно с данните в подкрепа на ползата от HPV теста. Всяка промяна на медицинската практика отнема време.

Други здравни специалисти могат дори да се изкажат против рутинното изследване за HPV, защото считат, че макар и несъвършен, Pap тестът е достатъчно добър. Можете да отговорите, че сте наясно, че голяма част от жените с предракови клетки се откриват при цитонамазката, но ще се чувствате още по-сигурна, ако предприемете допълнителна крачка и си направите HPV теста.

Вашият лекар може би се притеснява, че ще се разтревожите излишно, ако разберете, че сте заразена с високо рисков (потенциално онкогенен) тип на HPV. Въпреки всичко, повечето жени се преборват с инфекцията преди тя да предизвика проблеми.

Уверете Вашия лекар, че сте проучили темата и че гледате на HPV теста като на средство, което би могло да Ви осигури допълнително спокойствие. Вашият лекар вероятно ще бъде по-склонен да Ви назначи теста, ако знае, че вече сте се информирали за вируса и за изследването. Покажете му (ѝ) брошурата (PDF) за HPV теста, която ще откриете на тази уеб страница като доказателство, че сте се информирали и знаете какво да очаквате.

Някои лекари се страхуват, че ако пациентките им научат, че нямат HPV и следователно могат да си правят цитонамазки и HPV тестове на всеки три години, няма да посещават лекарския кабинет ежегодно.

Споделете със своя лекар, че разбирате необходимостта от редовни прегледи – например преглед на гърдите – независимо от Вашия HPV статус. Можете да демонстрирате това, като планирате своето посещение по-рано от обичайното.

Някои лекари вярват, че HPV тестът ще доведе до други ненужни процедури (като биопсия на цервикална тъкан за анализ).

Отговорете, че предпочитате да си направите допълнително изследване, което да се окаже нормално, отколкото да рискувате да бездействате докато се развие рак на маточната шийка. Кажете на лекаря си, че желаете да си направите HPV теста за Ваше лично спокойствие.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния