Home / Тест за HPV / digene HPV тестът / Колко често се прави HPV тест

Колко често се прави HPV тест

Вашият първи HPV тест

Ако сте на 30 години или повече и не сте си правили HPV тест, кажете на Вашия лекар, че искате да се изследвате за HPV едновременно със следващата Pap. Ако не сте сигурна, дали вече не Ви е правен HPV тест, попитайте! Ако сте на възраст между 20 и 30 години, необходимо е да си направите HPV тест само, ако резултатът от цитонамазката Ви е неясен (наречен още “ASC-US”). Това е така, защото инфекцията е много често срещана при млади жени, но почти винаги е с кратка продължителност и безобидна.

Повторни HPV тестове

Ако сте на повече от 30 години, честотата на повторение на HPV теста зависи от предишните Ви резултати. Например, ако резултатите и от двата теста – Pap и HPV – са нормални, следващото изследването се повтаря веднъж на всеки три години. За повече информация, посетете раздела „Какво означава резултатът”.

Кога вече не е нужно да се изследвате за HPV?

Можете да преустановите изследването за HPV, когато повече няма нужда да си правите цитонамазка. Повечето експерти са съгласни, че жените нямат нужда от профилактика на рак на маточната шийка (използвайки HPV тест и Pap), когато навършат 70 години или когато им е направена пълна хистеректомия, включваща отстраняване и на маточната шийка. Въпреки това, има някои изключения от тези най-общи насоки, както се вижда от таблицата по-долу. Обсъдете кое е най-доброто решение за Вас с лекаря си.

Жени, които са или са претърпели: Кога можете да преустановите профилактиката Освен ако…
На 70 или повече години
Източник: Американско дружество за рака
Ако през последните 10 години не сте имали абнормален Pap резултат и последните Ви три Pap теста са били нормални, повече нямате нужда от скрининг за рак на маточната шийка. Вие:

  • сте имали в миналото рак на маточната шийка
  • сте били изложени на химикал, наречен DES (използван преди години за предпазване от спонтанен аборт), когато сте били в майчината утроба
  • имате слаба имунна система вследствие на СПИН (ХИВ) или друго заболяване
Тотална хистеректомия (вкл. отстраняване на маточната шийка)
Източник: Американско дружество за рака и Американски колеж за акушери и гинеколози
Нямате нужда от профилактика, ако Ви е направена хистеректомията по причина, различна от дисплазия (CIN) или рак на маточната шийка*

* Забележка: Ако ви е направена хистеректомия поради диагноза рак на маточната шийка, повечето специалисти считат, че е важно да се продължи с изследването за Pap и HPV. Това е така, защото HPV може да засегне вагината или вулвата и да причини рак в тези области. Съществуват данни, че жените, които са имали рак на шийката на матката остават по-застрашени що се отнася до тези видове рак. Това търсят лекарите, когато продължават да правят Pap цитонамазка дори и след хистеректомия. Това не е Pap тест в същинския смисъл на думата, а е по-скоро вземане на секрет от вагиналната стена.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния