Home / Тест за HPV / digene HPV тестът / Кой трябва да си прави HPV тест

Кой трябва да си прави HPV тест

Младите жени над 20 години трябва да си правят HPV тест, ако Pap резултатът им е неубедителен. Така може да се определи дали са необходими допълнителни изследвания. В допълнение, жените на 30 години (и повече) могат да си осигурят спокойствие, като си направят HPV тест, успоредно с Pap теста, независимо от резултата от Pap.

Младите жени на възраст над 20 трябва да се изследват за HPV, когато тяхната цитонамазка е неясна, за да се прецени дали има нужда от допълнителни изследвания. Освен това, жените на или над 30 могат да се възползват от допълнителното спокойствие, което осигурява комбинацията от HPV теста и цитонамазката, независимо от резултатите от последната.

Препоръките за използването на HPV тестове са различни за различните държави. Например, в САЩ три водещи институции, а именно Американският колеж за акушери и гинеколози (ACOG), Американската асоциация по рака (ACS) и Американското дружество по колпоскопия и цервикална патология (ASCCP), са на мнение, че рутинното изследване за HPV, успоредно с цитонамазката, може да започне от 30 годишна възраст.

Дори ако водите дълга връзка с един партньор, е важно редовно да си правите както HPV тест, така и цитонамазка. Това е така, тъй като понякога HPV се „прикрива“ в гениталните клетки и може да остане незабелязан дълго след първоначалното заразяване с вируса. В това „спящо“ състояние инфекцията не предизвиква проблеми и може да се предава на други хора. На някакъв етап, обаче, тя може да се „реактивира“. Ето защо има нужда от редовни изследвания.

Ако си правите редовно цитонамазки и сте на възраст между 20 и 30 години, трябва да се изследвате за HPV всеки път, когато цитонамазката Ви е неясна или гранична (наричана също ASC-US). HPV тестът се прави с цел да се установи дали имате инфекция с HPV и се нуждаете от допълнителни изследвания. С навършването на 30 трябва да започнете да си правите HPV теста, заедно с цитонамазката. Въпреки това, тъй като HPV тестът е много чувствителен, може да го правите веднъж на всеки 3 години при наличие на нормални резултати.

Защо жените под 30 не трябва рутинно да се изследват за HPV??

Вярно е, че инфекциите с HPV се срещат много често сред младите жени. В групата под 30 години, обаче, тези инфекции обикновено не траят дълго, тъй като имунитетът е силен. В резултат от това, ракът на шийката в тази група е рядко явление.

С напредването на възрастта, инфекциите с HPV се срещат все по-рядко и ако са налице, има голяма вероятност да са дълготрайни и персистиращи – такива, които има опасност да предизвикат рак на шийката. Поради това се препоръчва жените на или над 30 години да се изследват редовно за инфекции с високорискови HPV.

Причините да се препоръчва изследване само при по-възрастни жени са аналогични на тези при мамографията. Макар и понякога млади жени да се разболяват от рак на гърдата, това не се случва достатъчно често, за да се обосноват редовни мамографии при жени под позволената възраст.

Нуждаят ли се жените от HPV тест, ако са ваксинирани срещу HPV??

Да. HPV ваксината е напълно ефективна само при жени, които са имунизирани преди да бъдат изложени на зараза с прицелните типове HPV по време на сексуален контакт. Освен това, тя предпазва само срещу два от общо 15 типа HPV, които могат да причинят рак на маточната шийка, поради което защитата, която предлага ваксината, не е пълна. Затова, продължаването на скрининга с Pap и (на възраст 30+) HPV тест е решаващо.

Нуждаете ли се от HPV тест, ако маточната Ви шийката е отстранена??

Ако Ви е направена тотална хистеректомия (включително отстраняване на шийката) по причина, различна от рак на маточната шийка, то Вие не се нуждаете повече от Pap или HPV тест. Но ако Ви е правена хистеректомия поради диагноза рак на маточната шийка, повечето експерти казват, че е важно да се продължат Pap и HPV изследванията. Това е така, защото HPV може да инфектира влагалището и вулвата, предизвиквайки рак в тези участъци. (Съществуват данни, че жените, които са имали рак на маточната шийка са с повишен риск от тези видове рак.) Това е причината, която кара лекарите да продължават да правят цитонамазки след извършена хистеректомия. (Това не е същински Pap тест в традиционния смисъл – при който се изследва проба от цервикални клетки – по-скоро се остъргва частица от влагалищната стена.) Аналогично, експертите казват, че HPV тестът продължава да бъде полезен по същите причини – защото позволява високо рисковите типове на вируса да бъдат открити във „вагиналния маншет” – най-горната част на влагалището.

Здравноосигурителните компании покриват ли разходите за HPV теста??

Дали здравноосигурителните компании ще платят за HPV теста зависи от местните предписания. Попитайте своя лекар или осигурително дружество за това при какви условия HPV тестовете се реимбурсират.

HPV тестът само за жени ли е? Защо няма такъв тест и за мъже??

За момента няма официално разрешен HPV тест за мъже. Мъжете също се заразяват с HPV, който може да предизвика генитални брадавици или рак на ануса или пениса. Въпреки това, сериозните заболявания причинени от HPV (като рак) се срещат рядко при мъжете, особено при тези със здрава имунна система. Освен това, при мъжете е трудно да се вземе хубава проба от клетки за изследване на HPV, което води до често пропускане на вируса.

Не забравяйте, че всичко това е строго индивидуално!

Това е обща информация за скрининг. Всяка жена е различна. Добре е да обсъдите скрининговата си програмата, както и рисковете и ползите с Вашия лекар.

Освен това, дори да не се налага всяка година да си правите профилактични изследвания за рак на шийката, се препоръчва да посещавате редовно Вашия лекар за обичайните изследвания на гърди, тазова област и други. Консултирайте се него (нея) за това колко често трябва да се преглеждате и за какво.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния