Home / Тест за HPV / digene HPV тестът / Ключови факти за digene HPV теста

Ключови факти за digene HPV теста

digene HPV тестът за човешки папиломен вирус (ЧПВ) е водещият тест, одобрен от Американската FDA и CE-маркиран в Европа, който открива високорискови типове HPV. В комбинация с цитонамазката при жени над 30 годишна възраст, тестът оценява много по-точно риска от развитие на рак на маточната шийка, отколкото цитонамазката, използвана самостоятелно. Продължете, за да прочетете защо това е така.

digene-hpv-test-kit-s

  • Pap тестът (или цитонамазка) е спомогнал за диагностицирането на много жени с рак на маточната шийка или предракови увреждания. Обучен лаборант гледа под микроскоп проба от Вашите цервикални клетки, за да установи дали са налице някакви отклонения, които да сигнализират за наличието на заболяване.
  • digene HPV тестът – който обикновено може да изследва същата проба, взета при цитонамазката – използва съвременен молекулярен метод за откриване наличието на високорискови типове човешки папиломен вирус, които са основната причина за израждането на цервикалните клетки.

За жени над 30-годишна възраст, при които рискът от рак на маточната шийка е най-висок, използването на двата метода едновременно е най-ефективната стратегия за откриване на заболяване на маточната шийка преди да се е превърнало в рак. Проучванията сочат, че приложението на комбинация от digene HPV теста и Pap открива 95-100 процента от случаите на напреднало заболяване на маточната шийка (CIN 2, CIN 3 или рак). Важно е да не забравяте, че наличието на HPV само по себе си не означава, че имате заболяване на маточната шийка. Необходимо е допълнително изследване, за да се установи със сигурност дали е налице такова.

Препоръчва се по-млади жени (между 20 и 30 години), при които като цяло HPV инфекциите се срещат често, но отшумяват бързо, да се изследват с HPV тест само когато Pap тестът им е с „неясен“ или „граничен“ резултат, с цел подпомагане на лекаря при вземането на решение за това дали са нужни последващи изследвания.

Повече и по-специализирана информация за начина и етапите на изработване на digene HPV теста можете да намерите в страниците, адресирани към нашите колеги, медицински специалисти.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния