Home / Новини и анализи / Tърсят нов тест за скрининг за рак на шийката на матката

Tърсят нов тест за скрининг за рак на шийката на матката

Здравните каси в Германия търсят нов подход за скрининг за рак на шийката на матката

Здравните каси в Германия, са в процес на активно търсене на нов подход за ранeн скрининг за рак на шийката на матката. Според тях ХПВ-тестовете трябва да изместят досега използваната цитонамазка и да се покриват от касите. Освен това, е необходимо касите активно да подканват жените към профилактика, а не да разчитат на тяхната самоинициатива, казва Кристоф Щрауб, който управлява средствата за здравната каса.

Статистика

Човешкият папиломен вирус е основният причинител на рак на маточната шийка. Всяка година от това заболяване в Германия, се разболяват близо 5000 жени, от които умират поне 1600.

Между Държавните здравни каси и Съюза на лекарите в Германия има противоречия относно метода, който да се използва в превенцията на рака на шийката. Касите предпочитат ХПВ-теста за жени между 30 и 60 години. Тестът открива злокачествените изменения по-рано и позволява удължаването на скрининговия период, което спестява излишните изследвания и свързаните с тях ежегодните разходи.

Цитонамазката като скрининг за рак на шийката на матката

Според Щрауб, мнозинството от лекарите държат на цитонамазката защото се използва от десетилетия и са свикнали с нея. За целта, обаче, жените трябва да се изследват на всеки две години или по-често. HPV тестът се прилага по изключение, като допълнително изследване.

Темата за рака на маточната шийка е засегната в представените лекарски доклади, обхващащи периода до 2015. ХПВ-тестът и съществуващите от 2006 г. ваксини срещу вируса позволяват разработването на програма, осигуряваща по-добра защита на жените, казва Щрауб. За сега имунизационната комисия препоръчва имунизацията на момичета между 9 и 14 години, като тя трябва да се направи най-късно до 17-годишна възраст. За сексуално активните жени скринингът остава най-важният елемент в превенцията на рака на шийката на матката.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния