Home / Новини и анализи / Стресът и връзката му с HPV инфекциите

Стресът и връзката му с HPV инфекциите

Стресът и депресията имат особено значение при жени с HPV инфекция, тъй като могат да са причина за по-дългото действие на вируса в клетките, което да попречи на неговото изчистване и да доведе до рак.

Наскоро проведено изследване разглежда група от 333 жени, които са направили своя първи профилактичен гинекологичен преглед през 2000 година. Средната възраст на жените тогава е била 19 години. В хода на проучването жените са посещавали лаборатория на всеки 6 месеца, като това е дало възможност на учените да им вземат и проба за HPV тест.

На 11-та година от изследването на участничките е проведена анкета, като въпросите в нея са свързани със стреса, начините за преодоляването му и случаите на депресия. Изследователите сравняват отговорите от анкетата с резултатите от HPV тестa, за да определят дали инфекцията е изчистена.

„При жените, които са били в депресия или са били под голям стрес, има по-голяма вероятност инфекцията да персистира. Това е първото проучване, което разглежда връзката между HPV и стреса.” – пояснява Анна-Барбара Мосцики, професор от университета в Калифорния.

Научни изследвания отдавна доказаха връзката между стреса и отрицателните последствия за здравето. Предишни анализи показват, че стресът може да предизвика по-чести херпесни изяви и лоши медицински резултати при раково-болни пациенти.

Една от теориите е, стресът предизвиква абнормални имунни реакции и тази теория се доказва все повече. Предвиждат се проучвания за връзката между стреса и цервикалните възпалителни заболявания. Съветваме жените с установена HPV инфекция да се опитат да намалят стреса и да спрат употребата на алкохол и цигари, които допълнително да затрудняват нормалното функциониране на имунната система.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния