Home / Новини и анализи / Спрете да пушите и ще намалите риска от развитие на рак на маточната шийка

Спрете да пушите и ще намалите риска от развитие на рак на маточната шийка

Излагането на цигарен дим, дори пасивно, може да утрои риска от рак на маточната шийка.

Човешкият папилома вирус (HPV) е основният причинител на рака на маточната шийка. Мнозинството от инфекциите с HPV са безсимптомни и преминават спонтанно. Въпреки това, при персистиращи (упорити) инфекции с вируса може да възникнат предракови увреждания. Ако не се лекуват своевременно, тези увреждания могат да причинят рак на шийката. Това е дълъг процес, който обикновено отнема от 15 до 20 години. При наличието на определени рискови фактори, обаче, е възможно рак на шийката да се развие в рамките на 5 до 10 години.

Пушенето като рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка

Американската Асоциация по Медицина отбелязва, че тютюнопушенето е един от основните ко-фактори, които имат отношение към развитието на рак на шийката. Макар че този вид рак възниква в следствие от инфекция с HPV вирус, канцерогенните химикали, които с поемат с цигарения дим, подпомагат трансформирането на цервикалните клетки в ракови.

Колкото повече пушите, толкова повече се увеличава рискът. Дори пасивното пушене оказва съществено влияние. „3 – 4 часа на ден излагане на тютюнев дим повишават риска значително“ споделя д-р Рейчъл Рейтън, специалист по акушерство и гинекология в медицинския университет в Тулейн.

Изследване публикувано в ”Журналът на Американската Асоциация по Медицина“ (JAMA) сочи, че рискът от рак на маточната шийка при жени, които са активни или пасивни пушачки, е около 4 пъти по-висок от нормалното.

Механизми на въздействие на тютюнопушенето

Механизмите, чрез които пушенето допринася за развитието на рак на маточната шийка, не са напълно ясни. Учените предполагат, че синергичното взаимодействие между HPV инфекциите и вредния навик се дължи на това, че:
– Тютюнопушенето вероятно пречи на имунната система да се справи бързо и ефективно с HPV инфекцията;
– Канцерогените в тютюна подсилват ефекта на HPV инфекцията в цервикалните клетки;
– Канцерогенните вещества в цигарения дим задвижат генетични фактори, отговорни за развитието на раковите клетки, по-бързо отколкото самия HPV вирус.

„Нашето предположение е свързано с негативното влияние на тютюнопушенето върху имунната система.“, споделя д-р Рейтън. Тя казва също, че при жените, който имат HPV и пушат повече от една кутия цигари на ден, рискът от развитие на рак е значително по-висок.

Изследване проведено във Вашингтон установява, че при жени, които преди 2 години са отказали цигарите, рискът от рак на шийката не е по-висок в сравнение с този при жени, които никога не са пушили. Същото проучване демонстрира, че жените диагностицирани с рак на маточната шийка по-често са пушачки, отколкото не пушачки. Изследователите препоръчват на дамите да се откажат от тютюнопушенето, за да сведат риска от развитие на рак до минимум.

Превенция на рака на маточната шийка

Друга институция, а именно Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ, предлага следните съвети за превенция на рак на шийката:
– Да се правят редовни профилактични прегледи;
– Да се спре тютюнопушенето;
– Да се намали излагането на среда с тютюнев дим;
– Да се спазва здравословна диета богата на плодове и зеленчуци;
– Да се използват презервативи;
– Да се избягват случайни и многобройни полови контакти.

От скоро има и метод, който доказано помага на пушачите в борбата с тютюневата зависимост. IQS (I Quit Smoking) е безвреден, безболезнен и ефективен, като повлиява основно никотиновия глад. Може да научите повече за IQS на www.iqsbulgaria.com

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hpvbg483/public_html/wp-content/plugins/slickquiz/php/slickquiz-front.php on line 59