Home / Новини и анализи / Самостоятелното изследване за HPV инфекции с по-голяма точност открива рак на шийката, в сравнение с цитоманазката

Самостоятелното изследване за HPV инфекции с по-голяма точност открива рак на шийката, в сравнение с цитоманазката

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е основният причинител рак на маточната шийка. Вирусът е толкова разпространен сред човешката популация, че повече от половината сексуално активни мъже и жени се срещат с него на някакъв етап от живота си. Повече от 50 години цитонамазката се използва за първичен скрининг на рак на маточната шийка. Сега нови проучвания показват, че самостоятелната употреба на HPV тестовете може да измести цитонамазката и комбинацията от двата теста при профилактиката от това заболяване.

През 2011 година, Американското онкологично дружество, Американското дружество по колпоскопия и цервикална патология и Американското дружество за клинична патология, актуализираха препоръките си за превенция на рак на шийката. Тези насоки разглеждат самостоятелната употреба на HPV тестовете за високо рискови типове на вируса като алтернатива, която да се използва за първоначален скрининг на цервикален рак, но на тази не я препоръчват.

Понастоящем, обаче, доказателствата в подкрепа на HPV теста за първичен скрининг са все повече. Тринадесет водещи експерта от реномирани медицински и научни дружества в САЩ се събират, за да преразгледат данните и да излязат с междинно становище за актуализиране на настоящите препоръки.

В статия в Gynecologic Oncology, д-р Уорнър Ху и негови колеги от Катедрата по гинекология и онкология при Университета на Алабама, САЩ, разкриват откритията на експертния съвет относно безопасността и ефективността на HPV теста като първичен скрининг.
След анализ на най-новата медицинска литература, експертите установяват, че при жени на възраст на или над 25 години, HPV тестът използван самостоятелно дава по-добри резултати от цитонамазката и е редно да се провежда на всеки три години. „Това е съществен напредък в превенцията на рака на шийката, тъй като дава по-висока сигурност на ниския риск от рак от Pap теста, който също се провежда през 3-годишни интервали“ казва д-р Ху.

Близо 70% от случаите на рак на шийката се причиняват от типове 16 и 18. Експертите препоръчват пациентите с положителен резултат за някои от тези два типа, незабавно да бъдат прегледани под колпоскоп. Жени, носещи някой от останалите 12 високо рискови типове, трябва да бъдат проследени отново след 12 месеца чрез комбинация от HPV и Pap тест.

„Вярваме, че все още е налице значително объркване относно трите подхода за превенция на рака на шийката, и периодът, през който те трябва да бъдат повтаряни. Надяваме се, че нашите заключения ще внесат повече яснота по този въпрос.“ – споделя д-р Ху.

Вторият доклад разглежда крайните резултати от проучване, изследващо безопасността и ефективността на HPV тестa, като алтернатива на цитонамазката за първичен скрининг на жени на или над 25 години. В изследването са включени общо 42,209 жени, като тези с абнормална цитонамазка, положителен HPV тест са насочени към колпоскопия.

Изследователите установяват, че HPV тестът за високо рискови типове е поне толкова ефективен, при жени на или над 25 години, колкото цитонамазката или комбинацията от двата метода при жени над 30. „Самостоятелният HPV скрининг, обаче, изисква само един тест, което е изключително важно при жени, които не могат да си позволят комбинация от двете изследвания.“ казва д-р Томас Райт, професор по патология и клетъчна биология в Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ.

Учените установяват още, че макар и HPV позитивният статус да се среща два пъти по-често при жени между 25 и 29 години, в сравнение с тези между 30 и 39, HPV тестът открива близо два пъти повече тежки увреждания в групата от 25 до 29, отколкото цитонамазката.

„Използване на цитонамазка в тази възрастова група води до това жени с тежки увреждания на шийката да бъдат пропускани и отпращани вкъщи с указания да се върнат отново за изследвания след 3 години. Има не малка вероятност част от тези жени да развият инвазивен рак през този период“, според д-р Райт.

„Данните сочат, че използването на HPV теста за първичен скрининг определено трябва да бъде взето под внимание като опция при жени на и над 25 години“, добави още д-р Райт. „Надяваме се нашите проучвания ще допринесат за редуцирането на заболеваемостта и смъртността от рак на шийката в глобален мащаб“.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния