Home / Новини и анализи / Проба за HPV тест у дома при пропуск на цитонамазка

Проба за HPV тест у дома при пропуск на цитонамазка

Самoстоятелно вземане на проба за HPV тест

На жените, пропуснали цитонамазка, да се предложи самoстоятелно вземане на проба за HPV тест, препоръчват специалисти

Резултатите от наскоро проведено проучване индикират необходимост личните лекари да предлагат комплект за самостоятелно вземане на проба за HPV тест на онези жени, които са пропуснали своя редовен профилактичен преглед при гинеколог. Според направеното в Лондон проучване мнозинството от тези жени посещават личния си лекар поне веднъж годишно.

След преглед на регистрите на общо 137 лекарски практики екипът от университета „Кралица Мери“ в Лондон установява, че близо 86 хил. жени не са си правили редовно цитонамазка през последните 3-4 години. Повече от половината от тези жени са посетили своя личен лекар през последната година, като 1/3 са направили това в рамките на 3 месеца.

Самостоятелно вземане на проба за HPV тест

Изследователите препоръчват на жените да се предложи самостоятелно вземане на пробата за HPV тест, което ще допринесе за увеличаване на покритието на скрининговите програми за превенция на рак на маточната шийка.

Редица проучвания сочат, че над 80% от жените, които са съгласни да си вземат самостоятелно проба за HPV тест, се подлагат на необходимите последващи процедури като цитонамазка и колпоскопия.

Екипът стига до заключението, че с помощта на личните лекари в рамките на 1 година обхватът на профилактичните програми може да се разшири съществено. Специалистите добавят: „Това пилотно проучване доказва, че самостоятелното вземане на пробите има много благоприятен ефект и трябва да бъде последвано от голямо рандомизирано проучване.“

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния