Home / Новини и анализи / По-ефективният метод за превенция на рак на шийката е HPV тестът

По-ефективният метод за превенция на рак на шийката е HPV тестът

Препоръките от две професионални медицински организации категорично показват, че ДНК тестът за човешки папилома вирус (HPV) може да се използва самостоятелно за скрининг на рак на шийката, като алтернатива на стандартните цитонамазки .

От около 70 години цитонамазката е метод, използван за скрининг на рак на шийката, благодарение на който смъртността от това заболяване е намаляла. Цитонамазката (Pap тест) търси абнормални клетки по повърхността на шийката, които могат да се превърнат в ракови или предракови. Тези изменения могат да се проследяват и лекуват своевременно.

От няколко години HPV тестът се използва в комбинация с цитонамазката, но наскоро беше одобрен от FDA като изследване, което може да се използва самостоятелно. HPV тестовете откриват ДНК от човешкия папиломен вирус, като единственият одобрен от FDA и СЕ-маркиран тест, който се прилага в България, е digene HPV тестът на QIAGEN.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е основният причинител на рак на маточната шийка. Вирусът се предава чрез сексуален контакт и е често срещан. Над 75 % от сексуално активните мъже и жени се срещат с него на някакъв етап от живота си. При повечето хора имунната система успява да потисне или преодолее инфекцията, но понякога вирусът се задържа в продължение на години, предизвиква промени и може да доведе до рак. ДНК тестът за HPV може да идентифицира тези случаи.

Новите препоръки на Дружеството по гинекологична онкология (SGO) и Американското дружество по колпоскопия и цервикална патология (ASCCP) са за включване на HPV теста при жени над 25 години, като алтернатива на Pap теста. Членовете на комисията от дружествата стигат до заключението, че HPV тестът е по-ефективен от цитонамазката при установяване на наличието или липсата на ракови и предракови състояния.

Близо 70% от случаите на рак на шийката се причиняват от вирусните типове 16 и 18. Експертите препоръчват пациентите с положителен резултат, за някои от тези два типа, да бъдат прегледани под колпоскоп. Жените, носещи някои от другите високо рискови типове, да се проследят с цитонамазка.

Експертната група констатира, че този скринингов подход увеличава броя на откритите предракови промени с 54%, но се е увеличил и броят на направените колпоскопии. Поради тази причина много лекари не подкрепят тези нови насоки. Проучванията за дългосрочното въздействие на HPV тестовете ще продължат.

До тогава се използват препоръките на Американското онкологично дружество, а именно:

  • започване на тестване за рак на шийката от 21 годишна възраст – скрининг на жени под 21 годишна възраст не се препоръчва
  • жените на възраст между 21 и 29 да се изследват с цитонамазка през 3 години. HPV тестът не се препоръчва в тази възрастова група, освен ако резултатът от цитонамазката е неясен
  • жените на възраст между 30 и 65 години да се изследват успоредно с цитонамазка и HPV тест на всеки 5 години
  • жени над 65 години, които са се изследвали редовно и са имали нормални резултати да спрат да се изследват за рак на шийката. При жени с анамнеза за предракови лезии да продължат на се изследват поне още 20 години, без значение дали това ще е след навършване на 65 години.
  • на жени при които е отстранена матката и шийката по причини, които не са свързани с рак на шийката могат да не се изследват
  • ваксинирана жена трябва да следва препоръките за съответната й възрастова група
  • някои жени може да не се движат по този скринингов график (с трансплантирани органи, HIV инфектирани и други)

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния