Home / Новини и анализи / PATH срещу рака на шийката в регионите с ограничени ресурси

PATH срещу рака на шийката в регионите с ограничени ресурси

PATH е Международна неправителствена организация, която има за цел подобряване на здравето и спасяването на живот, най-вече сред жените и децата. Основана е през 1977 г. като „Програма за въвеждане и адаптиране на контрацепривни средства“, като разширява дейността си и през 1980 г. променя името си в Program for Appropriate Technology in Health (Програма за подходящи технологии при здравеопазването). Днешният фокус е в 5 направления:

  • ваксини
  • лекарства на по-ниска цена и с по-висока ефективност
  • диагностични методи за откриване и проследяване на заболявания
  • уреди/устройства като битови филтри за вода
  • системи, които да гарантират, че всички иновации ще достигнат до хората, които се нуждаят от тях

Областите, в които работи са: малария; туберкулоза; рак на шийката и рак на гърдата; ХИВ и СПИН; здравословно хранене; репродуктивно здраве; безопасно раждане; грижи за новороденото и други.

PATH работи предимно в Африка и Азия. Основните цели, към които се стреми PATH, са равенство в здравеопазването и подобряване здравето и живота на хората чрез иновативните методи. След близо 40 години е лидер в превръщането на смели идеи в революционни решения за здравето, с акценти върху намаляване на детската смъртност; репродуктивното здраве на жените и намаляване на разпространението на инфекциозни заболявания. Източниците й на финансиране са най-вече фондации, но също така включват: правителството на САЩ, други правителства, други неправителствени организации, СЗО, частни лица и други. За 2014г. PATH е събрала над 305 милиона долара. Около 84% от средствата се използват за подобряване на програмите за здравеопазване на хората по целия свят и само около 1% се използват за набиране на нови средства.

С подкрепата на PATH и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс тестът careHPV на QIAGEN GmbH се използва за скрининг в региони с ограничени ресурси (това ще е първият тест за HPV, който ще се използва в такива региони), като тестът не изисква електричество, течаща вода и модерна лаборатория. Проектът Scale-Up започва в Централна Америка, като целта е да се изследват стотици хиляди жени за рак на шийката. След успешното му стартиране предстои разширяване обхвата на проекта.

unit-startup-0210

Лаборант в Шанхай, Китай, работи с теста careHPV™ на Qiagen. Снимка: Cancer Institute Chinese Academy of Medical Sciences.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния