Home / Новини и анализи / Нова версия на Digene HPV теста се прилага от скоро за превенция на рак на шийката в Кения

Нова версия на Digene HPV теста се прилага от скоро за превенция на рак на шийката в Кения

Метод подобрява точността в откриването на HPV и своевременното лечение на рака на маточната шийка

Хиляди кенийски жени умират от рак на маточната шийка, поради ненавременното му откриване и лечение. Този вид рак е отговорен за високата смъртност сред жените в страната, като всяка година се диагностицират около 41 000 нови случая, от които близо 28 000 са с фатален край.

Въпреки, че цитонамазката се използва като първоначален скринингов тест повече в продължение на повече от 60 години, статистически тя пропуска цели 53% от жените, нуждаещи се от лечение. Надеждността на резултата от цитонамазката зависи пряко от субективни фактори като начина на вземане на пробата и последващата ѝ обработка. Поради тази причина Министерството на  здравеопазването в Кения взема решение да закупи Digene Hybrid Capture 2 апаратура за извършване на ДНК HPV тестове. Технологията позволява специфичното откриване на инфекции, които имат клинична значимост, т.е. има риск да доведат до рак на шийката.

Жените с положителен резултат от Digene теста трябва да бъдат допълнително проследявани. Засегнатите клетки могат да бъдат премахнати чрез замразяване (криотерапия) или обгаряне. И двата метода отстраняват клетките преди да се превърнали в ракови.

ДНК тестовете за HPV се използват в над 70% от лабораториите по целия свят. Благодарение на широкото разпространение на новите технологии, смъртните случаи в следствие от рак на шийката са намалели в развитите страни. С подкрепата на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, QIAGEN – производителят на Digene Hybrid Capture технологията – направи версия на апарата, която да е достъпна и пригодена за региони с ниски доходи, какъвто е Кения.

Апаратът е на разположение на Националния институт KAVI и болницата Найроби в Кения. Профилактичната програма ще стартира в област Китуи и при достатъчно събрани данни за разпространението на РМШ, изследването ще бъде въведено във всички държавни болници.

„Нашата цел е скринингът за рак на шийката да е безплатен за жените и да се поема от Националната ни здравноосигурителна каса.“ – споделя д-р Джаксън Киоко, заместник директор на здравните служби.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния