Home / Новини и анализи / Намаляване на прекомерното приложение на скринингa за рак на маточната шийка

Намаляване на прекомерното приложение на скринингa за рак на маточната шийка

На 30 април 2015 г. Американският колеж на лекарите (ACP) публикува клинични препоръки, насочени към намаляване на прекомерното приложение на скрининговите изследвания за рак на маточната шийка при жени в средно-рискови групи и без симптоми.

“Програмите за превенция на РМШ за жени в средно-рискови групи” са публикувани в Aналите по вътрешна медицина и са одобрени от Американския конгрес на акушерите и гинеколозите (ACOG) и Американското дружество по клинична патология (ASCP).

„Съветите на ACP имат за цел да увеличат ползите от тестовете и да се сведе до минимум вредата от прекомерното изследване на жените.“ – споделя Дейвид Флеминг, доктор от факултета по медицина към университета на Мисури, Колумбия. „Исторически погледнато, лекарите рядко спазват дадените препоръки, като започват изследванията твърде рано, правят тестове по-често, отколкото е необходимо и продължават да изследват жени в ниско рискови групи.“

Американският колеж на лекарите съветва акушер-гинеколозите да започнат профилактичните програми на жените в средно-рискови групи от 21 годишна възраст през 3 годишни интервали, като ги изследват само с цитонамазка. За жените на 30 и повече години се препоръчва комбинираният подход – цитонамазка и ДНК HPV тест, веднъж на всеки 5 години. Да не се изследват жени над 65 годишна възраст, ако последните им 3 последователни цитонамазки са отрицателни или последните 2 комбинирани теста са отрицателни, като се използват само клинично валидирани и стандартизирани ДНК HPV тестове.

ACP съветва лекарите да спрат изследванията на жени под 21 години, да не използват комбинирания подход при жени под 30 години и да спрат да изследват жени претърпели цялостна хистеректомия.

Вредите от прекаленото изследване на жени в средно-рискови групи без симптоми включват дискомфорт от прегледа със спекулум, ненужни колпоскопии, кървене след биопсия и фалшиво позитивни резултати. Всичко това води до излишни притеснения за жените.

„Ако се следват насоките на реномираните медицински и научни дружества, каквото е ACP , ще се ограничат прекомерните скрининг и лечение и ще се спестят много ресурси.“ – казва Джордж Савая, МД в университета на Сан Франциско, Калифорния.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния