Home / Новини и анализи / Милиони жени продължават да не се изследват за рак на шийката на матката

Милиони жени продължават да не се изследват за рак на шийката на матката

Според доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Америка, от края на 2014 година, 8 милиона жени не са се изследвали за рак на шийката. Профилактиката е изключително важна за своевременното откриване на ракови и предракови промени в шийката при жени, които нямат оплаквания и видими симптоми. Изследванията могат да открият рака докато е все още е лечим. Според доклада, повече от половината новооткрити случаи са при жени, които никога не са се изследвали или са го правили много рядко.

В проучването са включени данните на жени, на възраст между 21 и 65 години, които не са се изследвали през последните 5 години. С помощта на данни от Националния раков регистър и Националния раков институт е изчислен броят на жените, които са били диагностицирани с рак на шийката между 2007г. и 2011г. Данните за броя на смъртните случаи са предоставени от Националния демографски регистър.

Според доклада близо 93% от смъртните случаи, е можело да бъдат предотвратени чрез прилагане на адекватна скринингова програма и ваксинация. В САЩ повече от 12 000 жени годишно са диагностицирани с рак на шийката всяка година.

През 2012г. 11,4% от жените признават, че не се изследвали за рак на шийката повече от 5 години. Процентът е доста по-голям сред здравно не осигурените (23,1%) и при жените, които живеят в отдалечени райони (25,5%).

Мерки за подобряване на профилактиката

Според доклада лекарите, медицинските сестри и здравните работници трябва да полагат повече усилия за увеличаване информираността сред жените за това колко е важно да се правят редовни профилактични изследвания и с помощта на какви методи.

„Трябва да се използват всички подходи за намаляване на случаите на рак на шийката. Ние трябва да положим допълнителни усилия, за да гарантираме, че всички жени ще разберат важността на изследванията в борбата срещу това заболяване. Нито една жена не трябва да допуска да си отива от този свят заради рак на шийката на матката.“ – споделя главният заместник директор на CDC.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния