Home / Какво е човешки папиломен вирус / Рак на шийката на матката

Рак на шийката на матката

Диагностициране, симптоми и лечение на рак на шийката на матката

Какво представлява ракът на маточната шийка

Рак на шийката на матката (или цервикален рак) е злокачествено заболяване на най-долната част на матката, която се отваря във влагалището.

Стадии на рак на шийката на матката

Честота на ракът на маточната шийка (цервикса)

В световен мащаб, ракът на шийката е вторият най-често срещан тип рак сред жените, след този на гърдата. Всяка година, това злокачествено заболяване засяга близо 500 000 жени, като 275 000 от тях умират. В САЩ, например, рак на шийката на матката е 14-тата най-често срещана причина за новодиагностицирани случаи на рак всяка година. По данни на Американското онкологично дружество, през 2007 г. близо 11 150 жени в САЩ са заболели от рак на маточната шийка и около 3700 от тях са починали. Тази по-ниска честота на цервикален рак в Щатите се дължи до голяма степен на въвеждането на цитонамазката, която в рамките на 50 години е понижила честотата на това заболяване в САЩ с близо 75%.

За жалост, все още има много жени, които се разболяват и умират от това заболяване. Изчислено е, че в световен мащаб близо една на всеки 123 жени ще развие рак на маточната шийка, ако се изследва само с цитонамазка. Тази статистика, обаче, може да бъде подобрена. В допълнение на редовната цитонамазка за всички подходящи жени, профилактиката на рака на маточната шийка може да се подобри с употребата на т.нар. HPV тест (ако сте на 30 или повече години), както и с помощта на новите HPV ваксини за момичета и млади жени.

Препоръчителната възраст за ваксинация в отделните страни е различна. В САЩ ваксината се препоръчва на жени между 9 и 26 години.

От какво се причинява ракът на маточната шийка

Доказано е, че причина за рака на маточната шийка са „високо рисковите“ щамове на човешкия папиломен вирус (human papillomavirus – HPV).

Повечето жени се заразяват с поне един от тези високо рискови (потенциално онкогенни) HPV щамове поне веднъж през живота си. Имунната система на организма обикновено успява да се пребори с инфекцията, поради което повечето жени с HPV нямат никакви оплаквания.

При някои жени, обаче, инфекцията не изчезва от само себе си. Когато вирусът остане активен в тялото за по-продължителен период, цервикалните клетки започват да се видоизменят под негово влияние и рискът от рак нараства.

Има ли други причини за възникване на рак на маточната шийка

Ракът на шийката се причинява от високо рискови HPV типове.

Съществуват, обаче, други фактори, които могат да допринесат за прерастването на HPV инфекцията в цервикален рак:

 • Подлагането на лечение с диетилстилбестрол, предписван на много жени за предпазване от спонтанен аборт през годините 1938 до 1971.
 • Заразяване с хламидии или Herpes simplex вирус тип 2 (две различни полово предавани инфекции).
 • Наличието на засегнати от заболяването роднини по първа линия от женски пол (майка, сестра). Според International Journal of Cancer, в тези случаи рискът се увеличава трикратно.
 • Състояния, водещи до отслабване на имуннитета (напр. СПИН).
 • Пушенето, което пречи на организма да се бори с инфекциите. Изчислено е, че пушенето увеличава двойно риска от развитие на CIN 3 от изменени клетки.
 • Ниски нива на фолиева киселина (витамин от тип B).

Съществуват и данни, според които продължителната употреба на противозачатъчни средства (10 или повече години) може да увеличи риска от някои видове рак на маточната шийка.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Най-добрият начин да се предпазите е редовният скрининг посредством цитонамазка и (ако сте на възраст над 30 години) HPV тест  („HPV теста и цитонамазката – често задавани въпроси“). Заедно, тези изследвания могат да определят дали имате или има вероятност да развивате клетъчни изменения, които могат да се превърнат в ракови, ако не бъдат отстранени. Ако Вашата цитонамазка открие изменения, а HPV тестът покаже, че сте заразена с високо рисков тип на вируса, Вашият лекар може да предприеме допълнително изследване, наречено колпоскопия , за да установи дали се налага отстраняване на анормалните клетки.

За колко време се развива ракът на маточната шийка

След като цервикалните клетки започнат да се изменят, обикновено минават 10-15 години преди достигането до инвазивен рак на маточната шийка. Докато клетките се изменят, те първо преминават през „предраков” стадий, известен още като дисплазия или CIN (цервикална интраепителна неоплазия).

Ако бъде открита навреме, дисплазията може да се лекува преди клетките да се превърнат в злокачествени. Можете да научите повече в секцията за дисплазия.

Симптоми на рака на маточната шийка

Най-често ракът на маточната шийка протича безсимптомно. Въпреки това, ако са налице симптоми, те обикновено включват:

 • необичаен вагинален секрет или кървене (особено след полов акт).
 • болка в кръста.
 • болезнено уриниране (особено, когато е налице и болка ниско в коремната област).
 • болка по време на секс.

Не забравяйте: Тези симптоми могат да се дължат на ред причини. Наличието им не означава непременно, че имате рак на маточната шийка. Говорете с Вашия лекар, ако имате подобни оплаквания.

Как се диагностицира ракът на маточната шийка

Ракът на маточната шийка се диагностицира с помощта на редица изследвания, като се започва обикновено с цитонамазка и – ако сте на възраст над 30 години – HPV тест, последвани от колпоскопия  (при която шийката се осветява и се преглежда под увеличение) и биопсия (при която се взема парче тъкан за изследване в лаборатория).

Лечение на рак на маточната шийка

Ако сте диагностицирани с рак на маточната шийка, Вашият лекар ще обсъди с Вас най-добрите възможности на лечение.

Вариантите за лечение зависят от следното:

 • Стадий на заболяването.
 • Размера на тумора.
 • Вашата възраст.
 • Намерението Ви да имате деца.

Лечението обикновено включва:

 • Хирургично отстраняване на матката (хистеректомия). При млади пациентки с малки по размер тумори, може да се приложи минимално инвазивна хирургична процедура, която да запази възможността за износване на плода. Тази процедура се нарича „радикална вагинална трахелектомия с лапароскопскa тазова лимфаденектомия”.
 • Лъчетерапия, при която за унищожаване на раковите клетки, се използва високо енергийно рентгеново или друго лъчение. Тя може да се извърши с помощта на апарат, разположен извън тялото, бомбардиращ тумора или чрез радиоактивно вещество, което се внася посредством нишка, катетър или друг в или около канцерозния участък.
 • Химиотерапия, която включва употребата на медикаменти спиращи растежа и развитието на раковите клетки. Тя може да бъде приложена перорално(прием на медикаменти през устата) или инжекционно.

Важно е да се отбележи, че ако една жена е диагностицирана с рак на маточната шийка по време на бременност, лечението зависи от стадия на раковото заболяване и на бременността. За рак, открит на ранен етап или по време на последния триместър от бременността, лечението обикновено се отлага за след раждането.

Какъв е шансът за възстановяване след рак на маточната шийка?

Прогнозата (шансът за възстановяване) зависи от фактори като:

 • Стадия на рака (дали е засегната част от маточната шийка, цялата шийка или ракът е достигнал до лимфните възли или други части на тялото).
 • Размера на тумора.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния