Имам HPV! Ами сега?

Новината, че имате HPV може да бъде объркваща и дори съкрушителна, особено, ако не сте запозната с основните факти относно инфекциите с този вирус.

hpv-what-now-3

Тук разглеждаме някои от най-често срещаните емоции и притеснения, които пациентките изпитват след като разберат, че са заразени с HPV:

Притеснение или срам от факта, че имате HPV, поради сексуалния път на неговото разпространение

Жените, които са наясно с основните факти относно HPV преди да се изследват, обикновено приемат по-добре положителния резултат. HPV е клетъчен вирус атакуващ кожната повърхност. Той може да се предаде при всеки „интимен“ допир на части от тялото, въпреки че се предава най-лесно по време на секс. Важно е да се знае, че почти всеки, който е имал сексуален контакт с друг човек, може да се инфектира с HPV. Всяка сексуално активна жена – дори да е била само с един партньор, който е имал други партньори – е застрашена от инфекция с HPV. Това включва и жени, които са имали сексуален контакт с други жени.
Някои жени дори не са чували за HPV. Всяка жена знае, че трябва да си прави цитонамазка, която да установи дали цервикалните клетки са изменени. През цялото време лиспващото парче от пъзела е било, че причината за тези изменени клетки е именно HPV.

Най-чести недоразумения във възприятието на пациентките за HPV

Много жени не осъзнават, че почти всеки се заразява с HPV в някакъв момент от живота си. Често пациентките с установена инфекция с HPV, задават въпроси от рода на „кога се заразих с това?”, „трябва ли партньорът ми да се прегледа?” и „как да се освободя от вируса?”. Запомнете, че повечето HPV инфекции отшумяват от само себе си. По натоящем няма противовирусно лечение, но съзнанието, че има такава инфекция, позволява по-често да се следи шийката, докато вирусът е налице. Ако настъпят клетъчни изменения, те могат да бъдат третирани, за да се предотврати превръщането им в ракови.

Някои жени имат нужда да разберат, че мъжете също се заразяват с HPV, но при тях рискът от клетъчни изменения е по-нисък. Гениталната повърхност при мъжете не е толкова податлива, дори когато HPV е налице за дълъг период от време. Ако разберете, че имате HPV и имате сериозна връзка, няма опасност да си прехвърляте вируса един на друг непрекъснато. Развитието на клетъчни изменения зависи от това дали вирусът се очиства или остава налице за по-дълъг период от време, както и от други фактори, които все още не са изяснени изцяло.

Най-важното, което трябва да знаете, ако лекарят Ви каже, че се нуждаете от проследяващи изследвания, защото имате HPV.

Не забравяйте, че не сте сама – Вие и Вашият лекар знаете за проблема и можете да вземете мерки за редовното проследяване на Вашата шийка. Важно е да предприемете всички действия, които лекарят Ви препоръча в резултат от положителния HPV тест. Най-висок остава рискът при жени с продължителна инфекция с високо рисков HPV, които не са наясно с това и не си правят редовни цитонамазки и HPV тестове.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния