HPV при мъжете

Какво трябва да знаят мъжете за HPV

Мъжете често задават два типа въпроси, когато за първи път чуят за HPV: Какъв е рискът за тях от HPV и как могат да предпазят своите партньори?

Заразяват ли се мъжете с HPV?

Да, както жените, така и мъжете се заразяват с HPV чрез интимен (генитален) контакт – обикновено при полово сношение (вагинално или анално). Въпреки това, HPV рядко предизвиква сериозни здравни проблеми за мъжа, най-вече за тези със здрава имунна система.

hpv-pri-majete

Колко често срещано явление е HPV при мъжете?

HPV е много често срещано явление и при мъжете, и при жените. Трудно е да се направи конкретна оценка за мъжете, тъй като не са правени сериозни проучвания при тях и не съществува HPV тест, разрешен за употреба при мъже. Все пак, Американският център за контрол и профилактика на здравето преценява, че в световен мащаб повече от половината мъже се заразяват с HPV в някакъв момент от живота си.

Какви са симптомите на HPV вируса?

Обикновено HPV вирусът няма изявена симптоматика. Дори и да причинява промени в кожните клетки, те са толкова малки и незначителни ,че не будят тревога. Когато HPV причинява значителни изменения, най-често срещаният резултат са гениталните брадавици – появяващи се типично около ануса или върху пениса, скротума (тестисите), слабините или бедрата. Тези брадавици могат да бъдат малки люспести петна до силно изразени релефни образувания. Гениталните брадавици не представляват сериозна опасност за здравето и могат да бъдат лекувани, въпреки че могат и да рецидивират, ако имунната система не е потиснала напълно HPV вируса. Много рядко, високорисковите типове HPV могат да предизвикат определени типове рак, като този на пениса или ануса (последният се появява по-често при хомосексуалисти, бисексуални или ХИВ-позитивни мъже).

Какво трябва да направите, ако имате генитални брадавици? Трябва ли да преустановите сексуалните контакти?

Съществува риск от разпространение на HPV инфекцията, причинила появата на брадавици у Вашия партньор, ако сте имали директен генитален контакт по времето,когато брадавиците вече са били видими. Използването на презерватив може да намали този риск.

Трябва ли да преустановите сексуалните контакти с Вашата партньорка, ако тя научи, че има HPV?

Не е необходимо, ако тя вече е тествана за HPV вируса и резултатът е положителен. Обикновено вирусът се пренася между сексуалните партньори и когато се установи наличието на HPV, той най-вероятно вече се е прехвърлил и върху двамата. Веднъж прехвърлил се, съществува известен риск от „пинг-понг” ефект – Вие и Вашата партньорка продължавате да се заразявате отново и отново със същия тип вирус. С други думи, няма защо да се притеснявате относно прехвърлянето на същия тип HPV от единия партньор на другия и обратно. Ако имате, обаче, сексуален контакт с друга партньорка, то Вие можете да й прехвърлите всеки тип HPV, който е активен във Вашето тяло.

Запомнете: HPV не е знак за това, че Вие или Вашата партньорка сте били моногамни. HPV може да бъде в латентна („спяща”) форма много години преди да бъде открит посредством тест. Вашата партньорка може да се е заразила с HPV вируса преди много време и няма начин да разберете кога се е случило това, нито кой я е заразил.

Как да предпазите себе си и Вашата партньорка?

Поради това, че е толкова често срещано явление, HPV заразяването е почти невъзможно да бъде избегнато. Уместно е да се смята, че поне веднъж в живота си,човек се заразява с HPV. Сексуалният контакт дори само с една партньорка е достатъчен, за да се заразите с вируса или той да се разпространи.

Все пак, можете да намалите риска за Вас и Вашата партньорка като:

  • Ограничите броя на сексуалните си партньори и избирате такива, които правят същото.
  • Използвате презерватив, когато връзката ви не е продължителна и взаимно моногамна. (Презервативите предпазват от повечето сексуално предавани болести, вкл. HPV. И все пак, те не Ви предпазват напълно от HPV, тъй като не покриват цялата генитална област.)
  • Избягвате сексуални контакти с нов партньор, когато гениталните брадавици са видими.
  • Насърчавате Вашата съпруга или приятелка да се тества редовно посредством Pap тест и (ако е на 30 и повече години) HPV тест.
  • В допълнение, проучвания показват, че мъжете, които са обрязани, са изложени на по-малък риск от рак на пениса от тези, които не са.

Съществува ли HPV тест за мъже?

В момента не съществува официално разрешен тест за откриване на HPV при мъже. Това е така, защото все още се разработва надежден метод за взимане на проба от мъжката генитална област, която да позволи откриването на HPV.

Съществува ли HPV ваксина за мъже?

Към днешна дата няма ваксина за мъже и няма данни, че ваксината за жени може да предпази мъжете от развитие на генитални брадавици или от рак, причинен от HPV (например рак на пениса, който се среща рядко), както и да ги предпази от прехвърляне на вируса върху жени.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния