Home / Какво е човешки папиломен вирус / HPV и гениталните брадавици

HPV и гениталните брадавици

Какво представляват гениталните брадавици?

Гениталните брадавици са образувания, които се появяват в гениталната област – външно в рамките на вулвата, ануса или (при мъжете) върху пениса или вътрешно – във влагалището или върху маточната шийка. Образуванията, които обикновено са меки, влажни и с телесен цвят, могат да се образуват по единично или на групи (често наподобяващи формата на карфиол) и могат да са релефни или плоски, малки или големи. В редки случаи, HPV-асоциираните образувания могат да бъдат с червен или кафяв цвят. Трябва да се отбележи, че някои брадавици са толкова малки, че трудно се виждат с просто око, дори когато са на повърхността на тялото.

От какво се причиняват гениталните брадавици?

Ниско рисковите типове HPV се разпространяват по същия начин, както и високо рисковите – чрез интимен контакт, най-често по време на секс (вагинално или анално). „Ниско рисков” означава, че макар и да причинява генитални брадавици, няма опасност този тип да предизвика рак на маточната шийка. Поради това, е напълно възможно една жена с генитални брадавици същевременно да има нормална цитонамазка и отрицателен HPV тест. Цитонамазката изследва за наличие на клетъчни изменения, причинени от „високо рискови“ или потенциално онкогенни типове на вируса, а HPV тестът, направен паралелно с цитонамазката, е специфичен за наличието на самите вирусни частици.

Трябва да се отбележи, че брадавиците са специфични за конкретен участък. Това означава, че те не се разпространяват в други части на тялото (съща както брадавиците по ръцете не засягат гениталната област). Ръцете, обаче, могат да пренесат HPV от гениталиите на един човек до тези на неговия партньор.

Честота

Въпреки, че повечето HPV инфекции се потискат от организма преди да предизвикат проблеми, гениталните брадавици са най-често срещаните видими усложнения. Честотата им варира според възрастта и други демографски фактори; някои отшумяват от само себе си, а други – след лечение.

Колко сериозни са гениталните брадавици?

Хората с генитални брадавици често се чувстват неудобно и се срамуват, което може да доведе до депресия и прекъсване на връзката. Брадавиците, обаче, нямат никакви по-сериозни негативни ефекти върху здравето. Освен това, има ефективни способи за тяхното лечение.

Можем ли да се предпазим?

HPV ваксината Gardasil е предназначена да предпазва срещу двата най-често срещани ниско рискови HPV типа, причиняващи генитални брадавици (както и срещу два високо рискови HPV типа). Въпреки това, до момента данните сочат, че тази ваксина е най-ефективна, когато се постави преди първото излагане на контакт с тези типове HPV. Освен това, съществуват 10 други ниско рискови типове HPV, срещу които ваксината не предлага защита.

Изчезват ли сами гениталните брадавици?

Американският колеж за акушери и гинеколози (ACOG) установява, че според проучванията, 20-30% от гениталните брадавици изчезват от само себе си, без лечение, в рамките на 3 месеца. Това се случва предимно в случаите, когато брадавиците са малки размери и брой. Брадавиците, които не изчезват сами, могат да бъдат излекувани, въпреки че е възможно да се появят отново и да се приложи повторно лечение. Честотата на рецидив зависи от приложеното лечение и от индивидуалните обстоятелства. Изчислено е, че средно 30 % от гениталните брадавици се рецидивират, при което се налагат близо три серии на лечение.

Лечение

Има два основни метода за лечение: гелове и кремове, които се нанасят от самия пациент или лечение, което се провежда от лекаря. Няма данни, сочещи категорично кой от методите е по-ефективен.

Лечението, провеждано от лекаря, може да включва:

  • Криотерапия, при която брадавицата се „замразява” и отстранява.
  • Третиране с трихлороцетна киселина, което е най-ефективно при малки брадавици върху влажна кожа.
  • Изгаряне, при което брадавицата се унищожава чрез прилагане на електричен ток.
  • Лазерна терапия – използва се за изпаряване на брадавицата и се прилага предимно, когато тя е с голям размер или е устойчива на други видове лечение.
  • Хирургично отстраняване, което е най-уместно при наличие на няколко малки брадавици или не е сигурно дали образуванията за причинени от инфекция с HPV.

Всички видове лечение могат да предизвикат дразнене и дискомфорт в областта на третиране, както и промени в цвета на кожата. Съществува също риск от хронична болка, но това се случва изключително рядко.

Трябва ли да избягвате сексуални контакти, когато имате генитални брадавици?

Съществува риск от разпространение на HPV инфекцията, която е предизвикала образуването на брадавици, към Вашия партньор, ако практикувате директен генитален контакт докато са налице брадавиците. Използването на презерватив може да намали този риск.

Влияят ли гениталните брадавици върху бременността и раждането?

При повечето бременни жени с генитални брадавици или история от такива, рядко се наблюдават свързани с HPV усложнения по време на бременността или при раждането. По време на бременността гениталните брадавици могат да увеличат броя си поради промени в имунната система на организма. Следователно, лечението им може да бъде отложено за след раждането, за да проследи дали ще изчезнат от само себе си.

Повечето деца, родени от жени, които са имали генитални брадавици, не страдат от усложнения, причинени от HPV. Само в много редки случаи може да се появят брадавичести образувания в гърлото на новороденото. Цезаровото сечение не се препоръчва като предпазна мярка срещу това явление.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния