Home / Какво е човешки папиломен вирус / Дисплазия на маточната шийка

Дисплазия на маточната шийка

Диагноза, симптоми и лечение

Какво представлява дисплазията?

Дисплазията е медицински термин за наличието на клетъчни изменения в шийката, причинени от HPV. Ако измененията са леки и малобройни, обикновено отшумяват без лечение. При някои случаи на умерена дисплазия и при повечето случаи на тежка дисплазия, обаче, тези увреждания не отшумяват от само себе си. На този етап, клетките се считат за „редракови“: с други думи, ако не бъдат открити и третирани своевременно, те могат да се развият в рак на шийката.

В зависимост дела на анормалните клетки, дисплазията се категоризира от здравните специалисти като:

 • Слаба или CIN 1, където CIN е съкращение от цервикална интраепителна неоплазия. Ако дисплазията е от първа степен, това означава, че приблизително една трета от цервикалните клетки са изменени. Освен това, клетките не изглеждат така ясно изменени, както при умерената или тежката дисплазия. Изчислено е, че средно една на всеки 6 жени развива CIN1, която обикновено отшумява спонтанно и не изисква лечение. CIN1 се означава и като “LSIL” (леки увреждания на плоскоклетъчния епител).
 • Умерена или CIN 2: около две трети от цервикалните клетки са изменени. Друг термин, който се използва за CIN 2 (и CIN 3) е “HSIL” (тежки увреждания на плоскоклетъчния епител).
 • Тежка или CIN 3: почти всички цервикални клетки са изменени или предракови. Тези клетки, също така изглеждат най-отявлено изменени, в сравнение с CIN 1 и CIN 2. Изчислено е, че средно една на всеки 25 жени развива CIN2 или CIN3.

Кой е най-застрашен от дисплазия?

Тъй като, основната причина за появата на дисплазия са високо рисковите щамове на HPV, всеки който някога е имал интимен генитален контакт е потенциално застрашен от това състояние.
Освен това, някои фактори могат да увеличат риска от развитието на една HPV инфекция в предракови увреждания (и по-късно – в рак на шийката):

 • Излагането (в утробата) на медикамента диетилстилбестрол (DES), който е предписван на много жени за предпазване от спонтанен аборт между 1938 и 1971 г.
 • Заразяване с хламидии или Herpes simplex вирус тип 2 (две различни полово предавани инфекции).
 • Наличието на засегнати от заболяването роднини по първа линия от женски пол (майка, сестра). Според International Journal of Cancer, в тези случаи рискът се увеличава трикратно.
 • Състояния, водещи до отслабване на имуннитета (напр. СПИН).
 • Пушенето, което пречи на организма да се бори с инфекциите. Изчислено е, че пушенето увеличава двойно риска от развитие на CIN 3 от изменени клетки.
 • Ниски нива на фолиева киселина (витамин от тип B).

Кои са симптомите на дисплазията?

Дисплазията не е придружена от алармиращи симптоми. Ако се появят такива  като вагинално кървене и  болка ниско в гърба, състоянието може вече да е достигнало фазата на рака. Затова е важно редовно да се правят изследвания като цитонамазка и  HPV. Споменатите симптоми могат да са причинени от други състояния, така че не бързайте да правите изводи за здравословния си статус! Задължително оставете това на Вашия лекар.

Как се диагностицира?

Обикновено дисплазията протича без симптоми. Поради това е важно тя да се диагностицира посредством редовен скрининг за рак на маточната шийка, който включва Pap тест (цитонамазка) и (ако сте на 30 или повече години) HPV тест. Ако цитонамазката категорично показва изменения или тестът сочи, че имате HPV инфекция, която не отминава (което може се докаже чрез повторен HPV тест след една година), Вашият лекар трябва да Ви направи колпоскопско изследване, за да прегледа отблизо шийката Ви. По време на колпоскопията често се вземабиопсия (парченце тъкан от маточната шийка, което се подлага на хистологично изследване). Това потвърждава дали е налице дисплазия и дали се налага нейното лечение.
Колпоскопията, обаче, не дава абсолютна надеждност. Поради това, дори маточната шийка да изглежда нормална по време на прегледа, се препоръчва провеждането на повторен HPVтест след 12 месеца (или на цитонамазка след 6 и 12 месеца). Ако HPV тестът отново е положителен или цитонамазката продължава да открива изменени клетки, е добре колпоскопията да се повтори.

Как се лекува дисплазията?

Лечението на дисплазията зависи относителния дял на анормалните клетки. Ако измененията са слаби и малобройни, обикновено отшумяват без лечение. Най-често състоянието Ви единствено се проследява чрез повторение на HPV теста след една година. Друг вариант е проследяването чрез цитонамазка след 6 и 12 месеца.

Някои случаи на умерена дисплазия и повечето случаи на тежка дисплазия не отшумяват от само себе си. Съществуват няколко метода, които Вашият лекар може да използва, за да отстрани анормалните цервикални клетки. Тези методи попадат в една от две общи категории: „аблация” (анормалните клетки се разрушават, докато се намират все още в тялото) и „изрязване” (участъкът, съдържащ клетките, се изрязва със скалпел или лазер). Изрязването също така позволява част от тъканта да бъде изпратена за изследване в лаборатория за по-късен анализ и оценка на състоянието (нарича се още биопсия).

Аблативните лечения включват:

 • Лазерна терапия: малък лъч светлина с висок интензитет се използва за изпаряване на анормалните клетки. Площта и дълбочината на третиране могат да бъдат контролирани много прецизно.
 • Криотерапия: използва се метална сонда, която изстудява шийката до минусови температури и уврежда изменените клетки чрез замразяване. Те се отделят в рамките на един месец под формата на воднисто течение. Важно е да се отбележи, че ефективността на криотерапията е ограничена от степента на контакт между сондата и изменените клетки. Освен това, за разлика от някои други методи за лечение, тя не води до отделяне на биопсия за анализ и изключване на отсъствието на рак на шийката. Поради това, за по-големи засегнати участъци определени като CIN 3, са подходящи методи различни от криотерапията, тъй като находки на инвазивен рак могат да бъдат открити именно в такива участъци.

Ексцизионното лечение включва:

 • LEEP (loop electrosurgical excision procedure – електрохирургично отстраняване): При това най-често прилагано лечение на дисплазия, за премахването на анормалните тъкани се използва фина метална примка, по която протича електричен ток. Процедурата не изисква хоспитализация и може да се извърши с местна анестезия.
 • „Студена“ или лазерна конизация: Конусоподобен участък от цервикса се отстранява с лазер или чрез изрязване със скалпел. Тази процедура се използва, когато трябва да бъде отстранена по-голяма по площ тъкан. Тези процедури, които се извършват със скалпел дават по-голям процент усложнения, отколкото тези, които се извършват с лазер.

Лечението винаги ли е ефективно? Може ли отново да се разболеете?

Лечението на дисплазията е ефикасно при повечето (но не всички) жени. Според консенсусни препоръки на Американския журнал по акушерство и гинекологя (AJOG), процентът на несполучливо лечение на дисплазия е между 5 и 15%. В резултат на това, честотата на случаите на инвазивен рак на маточната шийка при жени, лекувани за дисплазия, е значително по-висока отколкото сред общата популация популация. Проследяващите прегледи са изключително важни.

Дисплазията може ли да попречи на способността Ви да имате дете?

Нито дисплазията, нито нейното лечение могат да попречат на способността Ви да забременеете. Въпреки това, ексцизионното лечение (напр. LEEP и студената конизация) увеличава риска от преждевременно раждане, което налага раждането с цезарово сечение и води до раждане на недоносено бебе. (Към днешна дата, повечето проучвания не установяват подобна зависимост при аблативните лечения. Въпреки това, е трудно да се направи категорично заключение по въпроса). Ако възнамерявате да имате деца, обсъдете тези потенциални усложнения с лекаря си.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния