Home / Какво е човешки папиломен вирус / Често задавани въпроси за HPV

Често задавани въпроси за HPV

Какво е HPV??

Човешкият папиломен вирус, наричан още HPV, е често срещан вирус, който засяга кожата и лигавиците. Съществуват над 150 щама HPV. Кликнете тук, за да видите увеличено, цветно изображение на вирусната частица.

Типовете HPV, които причиняват брадавици (например по ръцете и стъпалата), се разпространяват чрез допир. Също така е възможно да се заразите при споделяне на кърпи или други предмети с хора, които имат такива брадавици.

Близо 30 типа на HPV се разпространяват единствено чрез директен генитален контакт. Тези „генитални” типове HPV се делят на: 1) “високорискови” – което означава, че могат да причинят определени видове рак (най-често рак на маточната шийка), когато инфекцията персистира; 2) “нискорискови” – което означава, че не са свързани с развитието на рак, но причиняват генитални брадавици (кондиломи). Освен ако не развиете някои от тези симптоми, единственият начин да разберете дали сте заразени с HPV е да се изследвате.

Забележка: На този уеб-сайт, използваме означението “HPV” за вирусните типове, които се разпространяват чрез генитален контакт.

Колко често се срещат HPV инфекциите??

Заразяването с HPV е толкова често срещано, колкото и настинката. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) съобщават, че близо 80 % от жените (и 50 % от мъжете и жените заедно) се заразяват с някой от гениталните HPV типове в някакъв момент от своя живот. Въпреки това, повечето от тези инфекции отминават или се потискат от организма в рамките на 1-2 години, без да предизвикват проблеми, налагащи лечение.

Как се заразяваме с HPV??

Типовете HPV, които предизвикват генитални брадавици, анормални цервикални клетки (дисплазия) и/или рак на маточната шийка се разпространяват от човек на човек посредством сексуален или кожен (генитален) контакт. Те не се разпространяват по въздушно-капков път, нито при допир с предмети (напр. дръжки на врати) или ръкостискане.

Презервативите осигуряват частична защита. Въпреки това, те не могат да предотвратят заразяването изцяло, тъй като не покриват всички повърхности в гениталната област. Важно е да се знае, че макар и поддържането на връзка с повече от един сексуален партньор увеличава риска от заразяване с HPV, е възможно да се заразите с вируса и само от един партньор. Също така е важно да се има предвид, че дори жени, които в продължение на години са имали само един сексуален партньор, трябва редовно да се изследват за наличие на анормални клетки, които могат да се превърнат в ракови. Това е така, тъй като HPV може да остане латентен („скрит“) в цервикалните клетки в продължение на месеци и дори години. През този период вирусът не е активен, не може да се открие чрез изследване и няма да се разпространи или предизвика проблеми. След време, обаче, инфекцията може да се „отключи”, вероятно вследствие на изменения в имунитета. Невъзможно е да се определи с точност кога и от кого сте се заразили с HPV.

HPV различен ли е от други полови предавани инфекции като например херпес или ХИВ??

HPV често се бърка с други полово предавани инфекции и заболявания като херпес или HIV. Въпреки че той може да съществува в организма едновременно с тези или други полово предавани инфекции HPV е различен.

Запомнете следните факти:

 • Гениталните HPV инфекции са много често срещани и засягат до 80 % от жените преди достигането им до 50-годишна възраст.
 • Сам по себе си HPV не е заболяване. Повечето инфекции отшумяват или се потискат от имунната система, без да предизвикат симптоми и да повлияват Вашето здраве.
 • Не съществува лечение за самия HPV, а само за изменените клетки, които могат да се образуват, ако инфекцията се проточи във времето.
 • Понастоящем не съществува HPV тест за мъже и е невъзможно да разберете от кого и кога сте се заразили.
 • Медицинските проучвания сочат, че веднъж заразен с определен тип HPV, организмът добива имунитет към него и не може да се зарази отново със същия тип.

Следователно, „проследяването на партньора“ е излишно. Какво ще споделите със своя партньор за резултата от HPV теста Ви е Ваше лично решение.

Тъй като всяка полово предавана инфекция или заболяване има своите специфики, понякога те могат да съществуват едновременно и да се повлияват взаимно. Например, при жени, чиято имунна система е отслабена поради ХИВ/СПИН, рискът от развитие HPV-асоциирано заболяване на маточната шийка е по-висок.

Възможно ли е заразяване с HPV по време на орален секс??

На този въпрос все още няма ясен отговор. Някои проучвания сочат, че близо 25-35 % от оралните злокачествени заболявания (уста и гърло) са свързани с високорискови типове HPV. Въпреки това, предвид честото практикуване на орален секс, Американският колеж за акушери и гинеколози (ACOG) счита, че разпространението на HPV по този начин е рядко явление.

Лесбийките застрашени ли са от заразяване с HPV??

Да. Освен по време на полов акт, HPV може да се разпространи също чрез генитално-генитален, кожно-вагинален или кожно-анален контакт. (Не е потвърдена ролята на секс-играчките, които се въвеждат във влагалището, но има известна спекулация, че разпространението на HPV може да се опосредства от употребата на даден предмет последователно от двама души или от неговото непочистване между партньорите). Ако която и да е от партньорките някога е правила секс или е имала интимни контакти с мъж, тя може да носи HPV и да го предаде на партньорката си. Това е възможно дори след като са изминали много години от контакта с мъж. Съобщава се и за случаи на HPV-асоциирано заболяване на маточната шийка при жени, които не са имали предшестващ сексуален контакт с мъж. Такова явление, обаче, е по-рядко срещано отколкото при лесбийки, които са имали предишен сексуален контакт с мъже.

Мъжете заразяват ли се също с HPV??

Мъжете, също като жените, се заразяват с HPV. Обикновено при тях също липсват симптоми, освен в случаите, когато HPV вирусът започне да изменя клетките на кожата. Въпреки това, независимо, че HPV инфекцията се свързва с рак на пениса и ануса, тези видове рак се срещат изключително рядко при мъжете. По тази причина и поради факта, че все още не е установен достатъчно добър и надежден начин за вземане на проба от кожни клетки от гениталната област при мъже, с цел откриване на HPV, засега не съществува одобрен за употреба HPV тест за мъже.

Повече информация по темата можете да научите в секцията „Какво трябва да знаят мъжете за HPV”  на този уеб-сайт.

Как да разберете дали имате HPV? HPV предизвиква ли някакви симптоми??

Най-често гениталните типове HPV не предизвикват никакви симптоми. Обикновено инфекцията отшумява или се потиска от организма преди да предизвика каквото и да е проблеми. Понякога обаче, инфекцията персистира и води до образуването на анормални клетки. В случаите на инфекция с високорискови (потенциално онкогенни) типове HPV, единственият начин да разберете дали сте инфектирани преди да се стигне до рак, е да си направите цитонамазка и (ако сте на възраст на или над 30 години) HPV тест. Установяването на персистиращи инфекции на относително ранен етап, спомага за откриването и своевременното отстраняване на изменените клетки преди да са се превърнали в ракови. Именно поради това, периодичното изследване за HPV е толкова важно.

Признаците за рак на маточната шийка включват:

 • необичаен вагинален секрет или кървене (особено след полово сношение).
 • болка в кръста.
 • болезнено уриниране (особено, когато е налице и болка ниско в коремната област).
 • болка по време на секс.
Внимание: Тези симптоми могат да се дължат на ред причини. Наличието им не означава непременно, че имате рак на маточната шийка. Говорете с Вашия лекар, ако имате подобни оплаквания. В случаите на инфекция с нискорискови типове HPV, единственият начин да разберете за наличието им, е появата на генитални брадавици, които могат да се лекуват. Въпреки наличието на тест за откриване на нискорискови типове HPV (различен от теста за откриване на високорискови такива), неговото рутинно приложение не се препоръчва от медицинските специалисти и обикновено здравното осигуряване не го покрива.
Ако установите, че имате HPV, трябва ли изпитвате чувство на вина или да обвинявате за това своя партньор??

Установяването на инфекция с HPV или причинено от него заболяване на маточната шийка, често поражда различни емоции у една жена – жените често изпитват обърканост, страх, несигурност, срам, поради факта, че се предава по полов път и дори гняв (най-често срещу съпруга или партньора). Всички тези емоции са естествени, но те могат да бъдат облекчени или напълно преодолени чрез по-добра информираност и подкрепа от други жени. Посетете специалната секция на уеб-сайта, озаглавена „Как да се справя с новината, че имам HPV” .

Трябва ли да кажете на интимния си партньор(и), че имате HPV??

Ако сте изследвана за HPV и Вашият лекар Ви е съобщил, че имате вируса, е лично Ваше решение дали да информирате за това своя партньор. Важно е да не забравяте, че повечето хора се заразяват с HPV поне веднъж през живота си. Има вероятност партньорът Ви вече да е бил заразен с HPV в момента, когато е установена Вашата инфекция. Освен това, е невъзможно да установите със сигурност от кого сте се заразили с HPV. Това може да е станало при по-ранна връзка преди месеци или години, през което време инфекцията е била в латентно състояние.

Също така, ако партньорът Ви е мъж, трябва да сте наясно, че в момента няма одобрен тест за изследване на HPV при мъже. Следователно, няма сигурен начин да се разбере дали той също носи вируса. За щастие, сериозните HPV-асоциирани заболявания при мъжете са относително редки. За повече информация по този въпрос, посетете „Споделяне с Вашия партньор“ и „Какво трябва да знаят мъжете за HPV”

Може ли HPV да се лекува??

Антибиотиците или други съществуващи в момента лекарства не могат да излекуват HPV инфекцията. За щастие, обикновено вирусът се очиства или потиска до ниски нива без да предизвика проблеми. Ако инфекцията персистира, обаче, има подходи за лечение на анормалните клетки, които се формират. Например, гениталните брадавици могат да се лекуват с гелове, кремове, лазер или други техники. Освен това, предраковите цервикални клетки могат да бъдат отстранени чрез хирургични процедури като LEEP (техника, използваща електричен ток) или лазерна терапия. Ако е налице инвазивен рак на маточната шийка, обикновено са прибягва до хистеректомия и химиотерапия.

Тъй като не съществува лечение за самата инфекция, най-ефикасният метод за предотвратяване на усложнения е ранното откриване и лечение на анормалните клетки преди да се превърнат в ракови. Поради това и изключително важно редовно да се правят цитонамазки и – за жени на или над 30 години – HPV тест. Под тази възраст, жените често се заразяват с HPV, но много рядко развиват рак на шийката. На възраст над 30 години, инфекциите вече се срещат по-рядко, но вероятността те да са персистирали в продължение на години е по-висока, както и рискът от възникване на клетъчни изменения. Чрез ранното лечение на предраковите клетки, ракът на шийката може да се предотврати още преди неговото развитие.

Ако имате HPV, колко вероятно е да развиете рак на маточната шийка??

В повечето случаи имунната система се справя с вируса или го потиска преди настъпването на клетъчни изменения.

Само когато високорискови HPV типове останат „активни” за дълъг период от време, рискът от изменение на клетките и превръщането им в ракови нараства значително.

Като цяло е изчислено, че при жените с персистираща инфекция с високорисков HPV тип, вероятността за развитие на предракови увреждания в шийката е близо 200 пъти по-висока, отколкото при жените без такава инфекция.

Може ли HPV да причини друг вид раково заболяване освен това на маточната шийка??

Ракът на маточната шийка за момента е най-значимото заболяване. Въпреки това, високорисковите типове на вируса могат да причинят и други, по-рядко срещани, форми на рак – на вулвата, влагалището, пениса и ануса.

Някои проучвания индикират и връзка между високорисковите типове HPV и други видове рак, засягащи например устната кухина.

Как можете да се защитите от HPV и неговите въздействия??

През 2006 г. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобрява първата ваксина, предпазваща от четири типа HPV: два от които най-често причиняват рак на маточната шийка и други два, които причиняват мнозинството от гениталните брадавици. Въпреки това, FDA предупреждава, че „жените не са защитени, ако са били инфектирани с [прицелните] HPV типове преди ваксинацията, което демонстрира важността на имунизирането преди евентуалното излагане на риск от заразяване“. С други думи, ваксината е най-ефикасна, когато се приложи преди първия сексуален контакт на пациентката. За повече информация посетете „Кратки факти: HPV ваксината и нейното значение за Вас”.

Въпреки това, дори имунизираните жени могат да се заразят с някой от типовете HPV, които не попадат в обхвата на ваксината. Поради тази и ред други причини е добре да:

 • Ограничавате броя на сексуалните си партньори.
 • Използвате презервативи, ако не сте в моногамна връзка. Презервативите не предпазват напълно от HPV, тъй като не покриват цялата дължина на пениса. Въпреки това, според проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine редовното използване на презервативи значително понижава риска от HPV инфекция. Освен това, те Ви предпазват и от други полово предавани инфекции като ХИВ.
 • Не пушите, тъй като пушенето може да попречи на ефективната работа на имунната Ви система.
 • Приемате фолиева киселина – като таблетките, които се предписват по време на бременността – заедно с Вашата доза мулти-витамини. Скорошно проучване*Piyathilake J. C., Cancer research 64 64, 8788-8793, December 1, 2004: Folate is associated with the Natural History of High-Risk Human Papillomaviruses установява, че жените с по-високи нива на фолиева киселина (витамин от тип B) по-рядко се заразяват HPV. Също така, ако са вече заразени, HPV инфекцията по-рядко персистира.
След като сте се заразили с HPV, вирусът ще изчезне ли или ще го носите винаги??

Медицинската наука все още няма отговор за всички „мистерии на живота“ и този случай е подобен. Според данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), над 90 % от HPV инфекциите се „изчистват” от организма в рамките на две години. Въпреки това, не се знае със сигурност дали организмът се изчиства от вируса изцяло или – както е доказано при някои жени – се потиска до ниски, невъзможни за откриване нива. Предполага се, че и двата варианта са възможни.

Добрата новина е, че дори HPV инфекцията да е само потисната („криеща“ се в клетките), тя не може да доведе до формиране и разпространение на изменени клетки в това си състояние. Крайният извод е: отрицателен HPV тест индикира липса на риск поне през следващите няколко години.

Въпреки това се счита, че стари HPV инфекции могат да се „ре-активират” години по-късно, най-вече поради промени в имунната Ви система. Поради това е много важно да я поддържате в добро състояние като ядете здравословно, спортувате и не пушите. Според някои експерти приемът на фолиева киселина също помага. Освен това, ако имате интимна връзка с нов партньор, можете да се заразите с различен тип HPV. Поради това е необходимо да се изследвате редовно. Свържете се със своя лекар за повече информация. Относно това колко често трябва да се изследвате, посетете секцията “Как да тълкувам резултата от HPV теста“.

Също така, ако Ви лекуват за заболяване на шийката, е препоръчително да се изследвате отново за HPV след приключване на процедурата, за се уверите, че инфекцията е отстранена ефективно.

HPV пречи ли на забременяването??

Наличието на HPV не пречи на жената да забременее. За повече информация, посетете секцията за репродуктивно здраве.

Може ли майка с HPV да предаде вируса на детето си??

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) сочи, че HPV може да се предаде от майката на детето по време на раждането, но това се случва „рядко“. Всъщност, според агенцията това става при 1.1 на 100 000 деца. В тези изключително редки случаи, HPV инфекцията се открива в респираторните пътища на децата, което може да доведе до подобни на брадавици образувания – най-често в ларинкса. Ранната диагностика и грижа са от ключово значение.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния