Home / Какво е човешки папиломен вирус

Какво е човешки папиломен вирус

Визуализация на човешки папиломен вирус

Какво е човешкият папиломен вирус

Съществуват близо 150 типа човешки папиломен вирус (Human Papiloma Virus – HPV). Около 30 от тях се предават посредством полов контакт (обикновено сексуален акт). Близо 12 – наречени „ниско рискови” типове – са отговорни за появата на т.нар. генитални брадавици (кондиломи). Освен това, съществуват около 15 „високо рискови” типа HPV, които могат да причинят рак на шийката на матката.

Статистиките сочат, че 80% от всички жени, както и 50% от мъжете и жените взети заедно, се заразяват с поне един от „гениталните“ HPV типове в даден момент от живота си.

Болести, причинявани от човешки папиломен вирус

Болести, причинявани от HPV

Доказано е, че причина за рака на маточната шийка са „високо рисковите“ щамове на човешкия папиломен вирус (HPV). Ниско рисковите типове HPV, разпространявани подобно на високо рисковите, чрез интимен контакт, причиняват генитални брадавици. Няма опасност такива типове да предизвикат рак на маточната шийка. Сред останалите състояния, причинявани от HPV, са дисплазията на маточната шийка и редица проблеми, свързани с репродуктивното здраве.

Ранната диагностика и грижа за всички тези болести са от ключово значение.

Човешки папиломен вирус и аз

HPV и аз

Новината, че имате HPV може да бъде объркваща и дори съкрушителна, особено, ако не сте запозната с основните факти относно инфекциите с човешки папиломен вирус. Прочетете повече за някои от най-често срещаните емоции и притеснения, които пациентките изпитват след като разберат, че са заразени с HPV. Намерете отговори на въпроса „да споделя ли с моя партньор резултатите си от Pap и HPV теста или не?“.

И не на последно място, направете нашия тест „Митове и факти за HPV“, за да разберете доколко сте запознати с подробностите, свързани с вируса.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния