Home / Новини и анализи / Как да се увеличи обхвата на програмите за превенция на рак на маточната шийка?

Как да се увеличи обхвата на програмите за превенция на рак на маточната шийка?

Самостоятелното вземане на проби за HPV тест

Самостоятелното вземане на проби за HPV тест (self-HPV) се счита за алтернатива на цитонамазката за жени, които не участват в програми, свързани с рака на маточната шийка. Тези програми имат за цел да се увеличи обхвата на изследването и да се даде възможност за превенция на жените, които имат ограничен достъп до здравни услуги. Според медицинските специалисти self-HPV е иновативна, полезна и ефективна алтернатива на традиционната цитонамазка. Предпочитанията към този метод за превенция са свързани както с практически, така и с психологически предимства. На практика пробата за HPV теста може да се вземе в къщи, по всяко време, бързо и лесно, без срам и неудобство.

Проучване на възгледите на жените свързани с профилактиката на рак на маточната шийка

Наскоро проведено рандомизирано проучване има за цел да определи възгледите на жените свързани с профилактиката на рак на маточната шийка, различните пречки за участие в нея, както и да направи оценка на ползите и недостатъците на самостоятелното вземане на проби за HPV тест.

Проучването се провежда през 2012 година и в него участват 24 групи жени на възраст между 24 и 67 години. Жените са информирани за self-HPV по различни канали: листовки, плакати, клинични проучвания, лични контакти и анкети.

В коментарите си голяма част от участниците, използвали self-HPV споделят, че тестът е безболезнен и лесен за употреба. Не е по-сложен от теста за бременност, а методът на вземане на пробата се сравнява с поставянето на тампон или вагинални свещички. Дамите с резерви към гинекологичните прегледи, са изключително заинтересувани от алтернативата. Много жени отбелязват, че самостоятелното вземане на проба ще спести дългите часове чакане пред кабинета на лекаря. Комплектът (сетът) за вземане на пробата може да бъде изпратен до адреса на пациентката, а от там – до самата лаборатория за изследване, което решава редица проблеми свързани с достъпа до здравни услуги в отдалечените райони.

Самостоятелното вземане на проба за HPV тест предизвиква и някои страхове у жените, изразяващи се в опасения от неправилно вземане на пробата, самонараняване и вземане на недостатъчно клетки, което би довело до грешни резултати.

Self-HPV като алтернатива на съществуващите практики

Има все повече доказателства, че самостоятелното вземане на проба за HPV тест е изключително ефективна алтернатива на досега съществуващите практики. Прилагането на такъв метод, ще помогне да се увеличи обхвата на програмите за превенция на рак на маточната шийка и да се изследват все повече жени. Въвеждането на тази технология е комплексен процес, който зависи най-вече от приемствеността сред населението.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния