Home / Новини и анализи / Течна цитология или HPV тест – нови данни от датско проучване

Течна цитология или HPV тест – нови данни от датско проучване

Проведено в Дания проучване анализира ефективността на HPV тестовете и течно базираната цитология (ТБЦ) като първичен скрининг за рак на шийката на матката. В него участват 5034 жени, като близо 2900 от тях са на възраст между 30 и 65 години. При жените в тази група, освен цитномазката се провежда и HPV тест. Четири различни теста за човешки папилома вирус са съпоставени с ТБЦ. Използваните тестове са Hybrid Capture 2 (HC2; QIAGEN), Cobas (Roche), CLART (Genomica) и APTIMA (Hologic).

Жените с нормална цитология, но положителен HPV тест (без значение кой от четирите) са поканени за повторни изследвания след 18 месеца. Резултатите сочат, че HPV тестовете се характеризират с по-висока чувствителност за откриване на тежки лезии (CIN 2 и CIN 3), в сравнение с цитологичното изследване. При откриването на CIN 1 резултатите също са в полза на HPV анализа, макар и в по-малки проценти. Голяма разлика в чувствителността на различните HPV тестове не се забелязва, но фалшиво положителните резултати като цяло са повече спрямо цитологията.

До този момент това е единственото проучване сравняващо повече от два HPV теста при една и съща група жени, при което също така се разглежда хистологичният статус на жените с нормална цитология и положителни резултати от HPV тестовете.

В заключение авторите на това проучване отбелязват, че HPV скринингът успява да открие повече случаи на CIN 3, но и увеличава процента на излишните допълнителни тестове. Въпреки това, HC2 и APTIMA се отличават с относително по-малък брой фалшиво положителни резултати в сравнение с Cobas и CLARK и съответно при тях броят на необходимите колпоскопии е редуциран. Резултатите за пореден път демонстрират предимствата на HPV  скрининга при превенцията на рака на маточната шийка, в сравнение с цитонамазката.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния