Home / Тема / Необходим ли е ХПВ тест?

Необходим ли е ХПВ тест?

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • mariaki
  Участник
  #1384

  Здравейте,
  на 28 години съм и последният ми резултат от цитонамзка е група IIIA. Освен това гинеколожката направи преглед с колкоскоп, на който от 4 до 7ч. видя тънка ивица бял епител, който на 6ч. навлиза в CC. Взе биопсия, резултат от който е „добър“, т.е. доколкото разбрах има измения на клетъчно ниво, но не и на епително.
  В предистория – м. юни на 2015та имах цитонамазка група II, тогава отново ми се взе биопсия от предишния ми гинеколог, резултатът от който беше „хроничен цервицит, епидермизирани жлези, папиломатозен покривен сквамозен епител, огнищно незрял, с групи койлоцити. Извърши се електродеструкция на обширна ектопия и атипичната зона на трансформация.
  На контролен преглед след 5 месеца (ноември 2015) на колпоскопия отново се установи зона на трансформация с островчета цилиндричен епител по задна устна и към десен свод на малък йод-негативен участък към 7 часа. Видима граница плосък цилиндричен епител. Относо се взе биопсия и на база сходен резултат ми бе препоръчано повторна електродеструкция (доколкто помня на друг участък). Аз реших да на правя такава.
  Следващото ми посещение при настоящата ми гинеколожка беше през Август 2016, колпоскопия – адекватна, между 7 и 9ч. острови на епителизация, без атипизъм. Тогава гинеколожката каза, че не е необходимо да се предприема нищо и да отида отново след около половин година. В резултат на което стигаме до сегашните резултати, описани най-горе.
  Към момента гинеколожката ми препоръча следното лечение: имуностимулант AHCC за период от 3 месеца и два вида вагинални глобули – полижинакс и фарматекс за 12 поредни вечери.
  Първоначално спомена ХПВ тест, но в последствие реши, че е най-добре да се направи такъв след лечението. Също така след като я информирах, че съм в дългогодишна моногамна връзка, категорино препоръча същия имуностимулант и за партньора ми, тъй като дори аз да се отърва временно от вируса, той може отново да ми го пренесе.
  Какво бихте ме посъветвали? Трябва ли да си направи ХПВ тест сега? В случай, че имам ХПВ – препоръчва ли се лечение и при партньора ми? Доколкото разбрах при мъжете наличието на вирус не може да се тества. Не искам да карам партньора ми да пие имуностимуланти, ако наистина не е необходимо.
  Благодаря Ви!

  DGeorgiev
  Участник
  #1385

  Здравейте!
  Аз лично бих препоръчала да следвате съветите на Вашия акушер-гинеколог, който е подходил отговорно към Вашият казус. Бих препоръчал изследване за носителство на HPV, като резултатът би ме ориентирал на какъв период да бъдат Вашите контролни прегледи. При наличие на високорискови HPV – имуностимулиращата терапия е показана и за двамата партньора.

  Поздрави,

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.