Home / Тема / Лечение на HPV 18 и изменени клетки – поведение и контрол

Лечение на HPV 18 и изменени клетки – поведение и контрол

Тест за човешки папиломен вирус HPV Форуми Попитай специалиста Лечение на HPV 18 и изменени клетки – поведение и контрол

Преглеждане на 7 съобщения - от 1 до 7 (от всички 7)
 • accaunt
  Участник
  #1232

  Здравейте!
  На 25 години съм , след колпоскопия и ДНК тест на HPV ми е установено HPV тип 18- високорисков и изменени клетки – плоскоклетъчни лезии.
  Засега манипулация не ми предписаха, а само 6 месечен период на изчакване за „самоизчистване“. Въпроса ми е едновременно с хомеопатично лечение мога ли да приемам и добавки за повишаване на имунитета:
  – CORIOLUS-MRL
  – БИОЗИН
  – ИЗОПРИНОЗИН
  Как стои въпроса с лечението при моя приятел, който също вероятно има HPV, за да не се предава като пинг-понг обратно вируса и изобщо препредава ли се вируса ако той не се лекува?
  Трябва ли да приема и той хранит.добавки /CORIOLUS-MRL , БИОЗИН, ИЗОПРИНОЗИН/ , както и хомеопатичните капки, за да се деактивира вируса и за да не може обратно да ми го предаде.
  Ползването на презерватив при секс и моногамност на връзката елеминира ли напълно риска от обратното предаване на вируса между него и мен. Достатъчно ефективно и сигурно ли е такова поведение и за какъв период се препоръчва ползването на презерватив.
  Моля за Вашето компетентно становище: може ли след 4 месечен период да си направя отново пълни изследвания – тип HPV, колпоскопия и т.н. или този период е кратък за проследяване на резултатите?
  Каква е Вашата препоръка за лечение и поведение към този момент, тъй като се притеснявам да не изгубя време и да не изпусна нещата?

  Благодаря Ви предварително!

  accaunt
  Участник
  #1233

  P.S. Извинявайте, но тъй като онколога не ми представи схема, то бихте ли ми дали схемата за прием на ИЗОПРИНОЗИН в моя случай, който по-горе Ви описах.

  Благодаря

  DGeorgievDGeorgiev
  Участник
  #1247

  Здравейте,
  HPV инфекциите се срещат много често, особено при жени под 30 г. и в тази възрастова група обикновено имунната система се справя с тях в рамките на 1-2 години. Поради това, 4 месеца са прекалено къс интервал и препоръчвам да изчакате поне 6 месеца преди да се изследвате отново.
  Имуностимулантите са със спорна ефективност. В повечето случаи имунната Ви система ще се справи с вируса с или без тяхна помощ. Ако пушите, препоръчвам да спрете цигарите, тъй като тютюнопушенето потиска имунитета е основен рисков фактори за персистиране на HPV инфекциите. Същото важи и за хормоналните контрацептиви – ако приемате, препоръчвам да спрете временно.
  Статистиката сочи, че при моногамни двойки вирусът обикновено не се предава между партньорите като „пинг-понг“. Поради това, не е нужно партньорът Ви да се подлага на каквито и да е изследвания и терапевтични мерки. Презервативите предпазват частично, но не напълно, тъй като не обхващат цялата генитална област. От Вас зависи колко дълго ще ги използвате, но вероятно те няма да ускорят оздравяването Ви.
  Не се притеснявайте, че ще изпуснете нещата. До развитие на рак се стига при едва 5% от случаите на инфекция с HR-HPV и дори тогава процесът е изключително бавен и отнема близо 10 години.
  Бъдете търпелива, изследвайте се през не по-малко от 6-12 месеца (не по-често) и няма да имате проблем.

  accaunt
  Участник
  #1251

  Сърдечно Ви благодаря за отговора!
  С най-добри благопожелания!

  accaunt
  Участник
  #1304

  Доктор Георгиев, моля за консултация!!!
  Оперирана съм наскоро – конизация с LLETZ, съобщиха ми хистологията устно по телефона /нямам все още епикриза с хистол.р-т/ – инвертен кондилом и ми казаха само предракови изменения, следене след конизацията на всеки 3 месеца? Докторе това предрак ли значи? Какво е значението, същността на „инвертен кондилом“?
  Това по скалата на кой номер CIN отговаря, това CIN 3 ли е? И на колпоскопа преди това не трябваше ли да се забележи този инвертен кондилом или само при операция се установява?

  • Този отговор беше редактиран на преди 3 години, 1 месец от  accaunt.
  accaunt
  Участник
  #1308

  Д-р Георгиев, получих епикризата и вече имам точна диагноза след извършената LLETZ:
  Condyloma colli uteri
  Хистолог.р-т – МАТ.ШИЙКА С ПЛОСКО-ИНВЕРТЕН КОНДИЛОМ БЕЗ АНГАЖИРАНЕ НА РЕЗ. ЛИНИИ.

  Притеснява ме, че не е записано, че е изрязано до здраво. И настина това на кой номер CIN отговаря? Т.е този резултат от хистологията и диагнозата притеснителни ли са при положение, че имам активен онкогенен HPV вирус?
  Възможно ли е след време пак да се получи такъв кондилом?

  T.Yaneva
  Модератор
  #1309

  Здравейте,
  д-р Георгиев е извън България и ще Ви отговори при първа възможност. Ако желаете оставете ни контактни данни (може и на лично съобщение), за да Ви свържа с друг специалист.
  Поздрави,
  Теодора-модератор.

  • Този отговор беше редактиран на преди 3 години от  T.Yaneva.
Преглеждане на 7 съобщения - от 1 до 7 (от всички 7)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.