Home / Тема / Кога е добре да се тествам?

Кога е добре да се тествам?

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)
 • Non toxic
  Участник
  #1239

  Здравейте! На 40 г. съм, жена. Разбрах, че партньорът ми е бил с жена от развиваща се държава.Ползвал е кондом, но
  се притеснявам от това, че не се е предпазвал другояче (докосвал ,целувал…). Моногамни сме – това е единственото „кръшкане“ на някой от нас. Цитонамазката ми 1 месец преди това е 2 гр. Доколко рискувам и трябва ли да действам бързо с изследвания? Благодаря Ви предварително!

  DGeorgievDGeorgiev
  Участник
  #1249

  Здравейте,
  Презервативите не предпазват изцяло от предаване на вируса, тъй като не покриват цялата генитална област. Държа да отбележа, че HPV не е типичен за развиващите се държави и се среща с голяма честота и у нас, както и в западния свят. В този контекст, фактът, че мъжът Ви е бил с въпросната дама, не представлява по-висок риск за Вас от обикновено.
  Не виждам причина да прекъсвате половия си живот, няма риск за Вашето здраве, дори да се била заразена с HPV. Не бързайте с изследвания, нищо няма да се случи с Вас, ако изчакате. Когато планирате следващата си цитонамазка, си направете и HPV тест за високорискови типове, но дори да Ви открият такива, не бива да се притеснявате, тъй като повечето инфекции отшумяват до 1-2 години. При редовна профилактика, рискът от развитие на рак на шийката е нулев.
  Ако и цитонамазката, и HPV тестът Ви излязат отрицателни, спокойно можете да се изследвате отново след 3-5 години без да се притеснявате за здравето си. Дори за следващия ден да се заразите с HPV, ракът на шийката изисква инфекцията да персистира поне 8-10 години преди да предизвика злокачествени изменения.
  Ако имате още въпроси, сме на разположение.

Преглеждане на 2 съобщения - от 1 до 2 (от всички 2)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.