Home / Тема / Какво да правя?

Какво да правя?

Преглеждане на 5 съобщения - от 1 до 5 (от всички 5)
 • seriousq
  Участник
  #1267

  Посетих профилактично гинеколожката ми за цитонамазка която правя всяка година ( течно базирана цитология). При прегледа откри раничка , и от цитонамазката бях 2б група, имаше клетки с уголемени ядра и пишеше че трябва проследяване. Нищо не направихме и след 4 месеца повторихме изследването + ЧПВ ( 33типа) и се оказа че имам 42тип но пап групата вече е 2ц с гранулоциити, репаративни промени, цитолиза. Препоръчано ми беше колпоскопия, от която да се види какво да правя раничката и имуностимулатор 3 месеца (кориолус мрл). Какво ще ме посъветвате да направя, опасни ли са тези промени и на вируса ли се дължат защото нито микробиологии нито нищо не открива друго?
  Също така искам да попитам , партнйора ми сигурно също е заразен- значи ли че след като аз се излекувам , ако той още го има ще си го прехвърляме като пинг – понг и пари на вятъра общо взето?
  И чпв прехвърля ли се при орален секс?
  Ако нямах раничка – чпв щеше ли отново да нанесе такива поражения?
  П.П на 24г съм.

  seriousq
  Участник
  #1271

  Също така искам да попитам този тип 42 ЧПВ предава ли се при орален контакт?

  DGeorgiev
  Участник
  #1275

  Здравейте,
  Ектопията (pаничката) най-вероятно се дължи на хормонални промени и не е предизвикана от вируса. Необходимо е да я следите. Обикновено имунната система се справя сама с вируса. Това е типично за HPV инфекциите, особено за млади хора като Вас, но е препоръчително да си направите колпоскопия. Дори да сте заразили партньора си, вирусът не се предава между Вас като пинг-понг. HPV може да се предаде и при орален секс, но за да инфектира оралната лигавица е нужно да е на лице раничка или друга лезия, чрез която да проникне в епитела. Контактът с вируса обикновено не е необходимо и достатъчно условие.

  seriousq
  Участник
  #1278

  А засега нещо притеснително виждате ли? И какво ще ме посъветвате да направя с раничката – да я обработя ли, защото ако е отворена ХПВ не работи ли в нея и не става ли по-лошо? Ако нямам раничка с 42 тип ХПВ ще има ли отново такива изменения в цитонамазката ми ?

  DGeorgiev
  Участник
  #1286

  Не възприемайте „раничката“ в буквалния смисъл на думата. Това е епител от цервикалния канал върху външната част на маточната шийка, т.е. нормални клетки разположени на нетипично място. Причината за тази цитонамазка може да се дължи и на възпаление. Не се притеснявайте и отново Ви препоръчвам да направете колпоскопията.

Преглеждане на 5 съобщения - от 1 до 5 (от всички 5)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.