Home / Тема / ХПВ 18 и анален секс

ХПВ 18 и анален секс

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)
 • Ellen
  Участник
  #1324

  Здравейте!
  На 18 години съм. Наскоро разбрах за ХПВ и рисковете, които носи. Реших да си направя тест и се оказа, че имам тип 18 и 45.
  Притеснението ми идва оттам, че с бившият ми приятел сме практикували няколко пъти анален секс без презерватив. Притеснявам се повече от изменение на клетките в аналния канал, отколкото в цервикалния. Започнах прием на имуностимулатори и локално третирам вируса с вагинален гел, изписан от лекарката ми.
  Анално не използвам нищо и се чудя дали има проблем, ако там също нанасям от вагиналния гел?
  Честно казано малко се съмнявам в компетентността на лекарката ми. Тя настоява да си направя ваксината против ХПВ, защото за нея това е единствения изход. Да, но аз вече съм носителка на вируса. Попитах я дали вече не е късно, а тя се изнерви и ми повиши тон. Каза ми да си го „нося това нещо“ след като ми е по-добре. Каза да не се притеснявам от рак на ануса, защото там имало повече бактерии и нямало такава опасност?!
  РАР тестът ми е 2 група. Въпросът ми е има ли вариант да се следят клетките около ануса?
  Има ли риск ХПВ 18 да причини ракови изменения там? Толкова ли е сериозен проблемът или са ме наплашили една идея повече? Мога ли сега да водя полов живот без да заразя партньора си. Четох, че презервативът не дава 100% сигурност, но аз нямам брадавици и други изменения по кожата.
  Всякаква информация относно проблемът ми ще е от полза и ще съм изключително благодарна!

  DGeorgievDGeorgiev
  Участник
  #1327

  Здравейте,
  На Вашата възраст HPV инфекциите отшумяват спонтанно и обикновено не предизвикват проблеми. Случаите на рак на ануса са изключително редки. За да инфектира вируса аналната лигавица е нужно да е на лице раничка или друга лезия, чрез която да проникне в епитела. Контактът с вируса обикновено не е необходимо и достатъчно условие. Дори да сте заразили сегашния си партньор, вирусът не се предава между Вас като пинг-понг.
  Ефективността на ваксините не е доказана срещу вече налични HPV инфекции. Необходимо е периодично да се следите, да поддържате имунната си система в добро състояние и да се доверявате само на утвърдени тестове.

  Ellen
  Участник
  #1337

  Благодаря Ви много за отговора!
  Преди няколко месеца след анален секс имах няколко капки кръв на кърпичката. Кръвотечениео не се е повтаряло. Това може ли да се сметне за „раничка“?

Преглеждане на 3 съобщения - от 1 до 3 (от всички 3)

Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.