HPV ваксина

HPV ваксина

Съществуват ваксини, които предпазват от двата най-често срещани онкогенни типа човешки папиломен вирус. Въвеждането им е израз на стремежа за елиминиране на рака на маточната шийка. Въпреки това, ваксините не са приложими за всеки и за това редовните цитонамазки и HPV тестове са все така необходими, дори при вече ваксинирани жени. В текста на тази страница ще разберете защо.

КАК ДЕЙСТВА ВАКСИНАТА? КАКВА ЗАЩИТА НИ ПРЕДОСТАВЯ?

Ваксините срещу HPV (в страните, където са разрешени за употреба) предпазват от двата типа човешки папиломен вирус, които предизвикват 70% от случаите на рак на маточната шийка (типове 16 и 18). Освен това, една от ваксините предлага защита и срещу двата типа, които са основните причинители на гениталните брадавици (6 и 11). Все още обаче не е доказана ефективността на ваксините срещу вече налични HPV инфекции, в следствие на по-ранен сексуален контакт. Поради това, защитата, която те дават, е непълна и все още е налице необходимостта от периодични цитонамазки и (над 30 години) HPV тестове.

КОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРА С HPV ВАКСИНА?

Ефективността на ваксината при жени, които вече са били изложени на някой от прицелните типове, не е доказана. Поради това, се препоръчва ваксината да се прилага преди първия сексуален контакт.

Забележка за мъжете: Мъжете също се заразяват с HPV и могат да предадат вируса на своята партньорка. Въпреки това, приложението на HPV ваксината при момчета или мъже все още не е одобрено. Все още няма данни, които да доказват, че ваксината може да ги предпази от генитални брадавици или развитие на рак, дължащ се на HPV (например рак на пениса, който се среща рядко) или пък да предотврати предаването на вируса на техните партньорки.

ЗА КАКЪВ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ НИ ЗАЩИТАВА ВАКСИНАТА?

До момента проучванията показват, че защитата, която дават ваксините, продължава в продължение на поне 5 години. Все още не е известно дали на по-късен етап ще има нужда от допълнителни „подсилващи“ инжекции.

Може ли човек да заболее от рак на маточната шийка или от генитални брадавици въпреки ваксинацията? Необходимо ли е редовното провеждане на цитонамазки и HPV тестове след ваксинация?

ДА – И НА ДВАТА ВЪПРОСА! Дори при поставена HPV ваксина, една жена трябва редовно да се изследва с цитонамазка и – след навършване на 30 години – HPV тест.

Това е така, защото:

  • Защитата, която ваксината дава, не е пълна. Съществуват близо 15 типа HPV, които могат да предизвикат рак на маточната шийка. Ваксините са предназначени да предпазват от двата вирусни типа, които са отговорни за 70 % от случаите на рак на маточната шийка. Ваксините, обаче, не могат изцяло да защитят жените от останалите 30% случаи на рак, които се предизвикват от други високорискови типове HPV.
  • Ваксината не може да предпази всеки. HPV се предава посредством интимен (сексуален) контакт. Поради това, настоящите проучвания сочат, че за да е напълно ефективна, ваксината трябва да се прилага при момичета преди те да са започнали половия си живот. С други думи, времето за поставяне на ваксината е през юношеството.
  • Съществуват множество неясноти. Например, все още не се знае дали няма да е необходима допълнителна „подсилваща“ инжекция на по-късен етап, за удължаване на предпазващия ефект.

Ето защо, HPV тестовете и цитонамазката остават незаменими инструменти в борбата с рака на маточната шийка.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния