Home / Новини и анализи / Бъдещето на HPV теста – без посещение при гинеколог?

Бъдещето на HPV теста – без посещение при гинеколог?

Жените, които най-често пропускат цитонамазка, обикновено са с нисък социалноикономически статус

В днешна Франция една от основните причини за високата заболеваемост и смъртност, асоциирани с рака на маточната шийката, е нередовната профилактика. Жените, които най-често пропускат цитонамазка, обикновено са с нисък социалноикономически статус. Един от подходите за оптимизиране на профилактичния процес сред тези жени е т.нар.

Домашен тест за HPV

През 2011 година във Франция се провежда проучване, включващо 18,730 жени с ниски доходи, на възраст между 35 и 69 години, които не са откликнали на поканата за безплатна цитонамазка. Половината от тях са поканени повторно за Pap тест, а на другата половина е предложено сами да си вземат проба за HPV тест.

Жените от втората група получават писмо с подробна информация за HPV инфекциите и рака на шийката, както и пояснение, че скоро ще им бъде изпратен комплект, с който да си вземат пробата сами. Комплектът съдържа тампон (семплер), флакон с универсална среда за транспорт, инструкции за взимане на пробата и лабораторията, в която трябва да бъде изпратена последната.

Резултатите от цитонамазката и HPV теста се обработват в ARCADES (асоциация за проучвания и организиране на онкопрофилактика). На пациентките се изпращат пояснения относно резултатите и препоръчителните последващи действия.

Данните от проучването сочат, че жените са 9 пъти по-склонни сами да си вземат пробата за изследване на HPV, отколкото да се явят за цитонамазка в гинекологичния кабинет. Това показва, че самостоятелното вземане на пробата е подходящ метод за драстичното повишаване на ефективността на профилактичния процес сред жени с по-нисък социално-икономически статус. За тази закономерност допринася и фактът, че се използва ДНК тест, който е значително по-чувствителен от цитонамазката.

Виждаме, че ви е интересно

Бъдете отговорни! Споделете тази публикация, за да помогнете на приятелка.

Споделяния